Bakstenenactie

Voor de bouw van een bejaardenhuis in Velyki Luchky  hebben wij de bakstenenactie gestart.

Voor 10 euro bent u een baksteen en een bijbehorend certificaat rijker en draagt u een steentje bij aan de bouw van het bejaardenhuis. 

U kunt 10 euro (of een veelvoud hiervan) overmaken op SOVO Ommen NL26RABO 0348949715 o.v.v.  Bakstenen en uw adres.

Inmiddels (13 november) zijn er  73 bakstenen verkocht! 

 

Kerstpakkettenactie

Omdat er is besloten dat het inpakken van de kerstpakketten wordt gedaan door een bedrijf uit Doetinchem en niet meer in Geesbrug, is het na 1 keer einde verhaal in Geesbrug, maar inmiddels is er een ander bedrijf gevonden waar we welkom zijn om met een aantal vrijwilligers mee te helpen inpakken. Dit bedrijf zit in Tuk, bij Steenwijk. Het inpakwerk is wat kleinschaliger, maar we kunnen op een aantal dagdelen gedurende 3 weken ons steentje bijdragen.  In week 47, 48 en 49 gaan we daar aan de slag. 

 

Amaryllisbollenverkoop

In november 2019 zijn wij gestart met deze actie. Omdat deze actie zo'n succes is, zullen wij deze jaarlijks gaan organiseren. 

Ook dit jaar wordt er weer een amaryllis actie gehouden voor onze projecten in Oekraïne. Alle 300 bollen zijn verkocht!

De opbrengst gaat naar het bejaardenhuis in Velyki Luchky waar de bouw al mooi vordert.

 

Appels- en perenpluk

De fruitpluk is weer voorbij. Er is een hele ploeg plukkers naar Kraggenburg geweest om fruit te plukken bij Vink. 

Maar er kunnen er nog steeds nieuwe plukkers en pluksters bij! 

Bejaardenhuis Velyki Luchky

De bouw van het bejaardenhuis vordert gestaag. Hieronder de laatste berichten uit Velyki Luchky.

September 2023

We zijn super blij en waren vooral verrast toen bleek dat ze de hoofdweg van het centrum van ons dorp richting het bejaardenhuis aan het asfalteren waren...deze weg was behoorlijk slecht en met slalommen ontweken we de gaten... Nu lijkt letterlijk de weg naar het bejaardenhuis goed begaanbaar!!


21 september
Vandaag is er erg hard gewerkt in de bouw van het bejaardenhuis.
De betonplaten voor de verdieping waren eindelijk klaar en werden gebracht.
Dat betekende snel een team regelen. Iedereen was druk...dus Petro met 1 vriend en 1 buurjongen ( beide wel ervaring in de bouw😉) hebben vandaag in 10 uur tijd, 36 platen gelegd.

En na zo'n zware werkdag, geeft Petro toe dat het niet makkelijk is om het werk te doen, terwijl je weet dat er zoveel kapot gaat door raketten, dat er zoveel leed is. En toch zei zijn zus uit Nikopol ( Zaporizja regio) vandaag weer tegen ons: "ga door! Juist het opbouwen, het bouwen aan de toekomst hebben we nodig om het vol te houden. De hoop dat jullie straks mensen mogen opvangen , ook uit onze regio als het moet/kan, is belangrijk. "

Oktober: Inmiddels is het hout voor het dak gebracht ..
Vandaag weer verder, want de kou en regen is op komst.....

Informatieavond door Dianne, Petr en Anna-Vera op 14 juni jl. 

Petro en Dianne Bernyk en hun kinderen waren van 9 tot 20 juni in Nederland. Op de informatieavond op 14 juni jl. vertelden ze ons over de hulp die ze verlenen in Oekraïne mede mogelijk door ontvangen goederen en giften uit Ommen. Hun presentatie was zeer indrukwekkend. 

Dit verhaal werd afgesloten door een gezamenlijk door Dianne, Petr en Anna-Vera gezongen Oekraïens lied. Begeleid op piano door Petr.

Monique deed hierna verslag van het ontstaan en het verloop van de EHBO actie die samen met SOVO is opgezet. Deze actie loopt nog steeds! Zie hieronder. 

Verder vertelde de familie Bernyk ons het één en ander over de plannen die ze hebben voor de toekomst. Namelijk de bouw van een nieuw bejaardenhuis in Velyki Luchky.  Juist nu in deze oorlogstijd is het zo belangrijk dat de ouderen een onderdak hebben en goede verzorging krijgen. Kinderen zijn vaak naar elders gevlucht. maar niemand had verwacht dat de oorlog zo lang zou duren. Al die tijd moeten de ouderen zich zien te redden...en ze hebben al zoveel meegemaakt! 

Hierna was de aftrap van onze eerste actie voor de bouw van het huis.  De verkoop van bakstenen.  Voor 10 euro ontvangt u een baksteen met bijbehorend certificaat.  Allemaal om een steentje bij te dragen aan de bouw van dit huis. 

Het allernieuwste nieuws over ons depot:

Inmiddels is ons depot aan de Haven Oost gesloopt. Maar.......met ingang van begin 2024 hebben wij een prachtig nieuw onderkomen.

Zó nieuw dat het nog gebouwd moet gaan worden. Wij kunnen n.l. één van de nieuw te bouwen bedrijfsunits op de Rotbrink (naast de sportschool) huren van OCB. De ruimte zal geschikt zijn voor opslag en als werkruimte. We hadden nooit kunnen dromen dat dit voor ons was weggelegd en zijn hier enorm blij mee!

Momenteel hebben wij een tijdelijke opslagruimte in gebruik in de voormalige spuiterij aan de Ommeresweg. Omdat dit tijdelijke depot onverwarmd is, kunnen wij nu even geen goederen in ontvangst nemen.  De kleding etc. wat nog op voorraad was, zijn inmiddels naar een zusterstichting in Barneveld gebracht.  

 

Transporten

Vanuit Stichting Hart en Handen en een aantal andere stichtingen die contact hebben met Dianne worden er sinds het uitbreken van de oorlog hulptransporten naar Oekraïne georganiseerd. Dianne was  in het begin van de oorlog met haar 2 jongste kinderen in Hongarije vlak aan de Oekraïense grens om vandaaruit de hulp te coördineren. Haar man en oudste dochter van 18 jaar zijn in Oekraïne gebleven. Na een aantal maanden  is Dianne weer naar huis gegaan vanwaar ze door gaat met het coördineren van de transporten. 

Woensdagavond 23 maart 2022 is er met man en macht(lees vrouw) een vrachtwagencombinatie volgestouwd met hulpgoederen en donderdag 24 maart zijn Patrick en Jan met de wagen van Oegema (en gesponsord door Oegema) met matrassen, kleding, beddengoed, levensmiddelen, medicijnen etc. naar Dianne in Hongarije vertrokken.  Dit was het eerste transport van vele die zouden volgen. Inmiddels zijn we de tel kwijtgeraakt, maar er gaan nog steeds regelmatig transporten met hulpgoederen vanuit de gezamenlijke stichtingen naar het depot van Petr en Dianne. 

Op 15 november vertrekt er vanuit Gramsbergen weer een vrachtwagen vol spullen naar Oekraïne.  Daarbij zit ook incontinentiemateriaal, warme kleding, gebreide mutsen, sjaals etc.  en een orgel.  Deze artikelen gaan via Beregovo, waar wordt gelost, naar Dianne.  Zij zal weer zorgen dat alles weer op de juiste plaats terecht komt. 

 

Acties

Vele scholen, bedrijven en particulieren etc. hebben sinds het uitbreken van de oorlog diverse acties en inzamelingen gehouden van zowel kleding, medicijnen, levensmiddelen en geld. Wij zijn hier ontzettend blij mee en dankbaar voor. 

En ook zijn wij heel blij met onze vrijwilligers die spontaan bijspringen met allerlei klussen in ons depot, zoals sorteren, inpakken etc. 

Diverse scholen in Ommen hebben inzamelingsacties gehouden, sponsorlopen, flessenacties en nog veel meer.  Er is daarmee heel veel geld, levensmiddelen etc. opgehaald!  Geweldig! 

 

E.H.B.O. actie! 

Naar aanleiding van een particulier initiatief van Monique en Jos uit Ommen hebben wij besloten om hun actie om EHBO sets en CAT Tourniquets naar de oorlogsgebieden in Oekraïne te zenden te ondersteunen.  Onder vermelding van "EHBO"  kunt u een gift overmaken naar ons rek. nr. NL26RABO0348949715.  Van harte aanbevolen! 

Inmiddels is er al een mooi bedrag binnen en zijn er ook al 155 tourniquets met de vracht van eind oktober meegaan naar Oekraïne. Ook zijn er ca. 60 meegegaan met  een aantal bestuursleden die onlangs (van 7 tot 14 maart) naar Oekraïne zijn geweest.

Zondag 4 december 2022 was Jullia uit Oekraïne in Ommen om na de dienst iets te vertellen over haar en over deze actie. Zij is ontzettend dankbaar voor alle giften en medeleven! Jullia heeft het idee gelanceerd om deze actie op te starten. 

Er kan nog steeds gedoneerd worden!

Voor meer informatie over Stichting Hart en Handen klik hier