Depot

Afgelopen mei mochten wij de sleutel in ontvangst nemen van ons nieuwe depot aan de Brink 53.  Momenteel wordt er binnen het één en ander geklust en afgewerkt en ook zijn de spullen die in ons tijdelijke depot stonden inmiddels naar het nieuwe adres verhuisd. We zijn ongelooflijk blij met deze nieuwe, mooie ruimte! 

Bakstenenactie

Voor de bouw van een bejaardenhuis in Velyki Luchky  hebben wij de bakstenenactie gestart.

Voor 10 euro bent u een baksteen en een bijbehorend certificaat rijker en draagt u een steentje bij aan de bouw van het bejaardenhuis. 

U kunt 10 euro (of een veelvoud hiervan) overmaken op SOVO Ommen NL26RABO 0348949715 o.v.v.  Bakstenen en uw adres.

 

 

Bejaardenhuis Velyki Luchky

De bouw van het bejaardenhuis vordert gestaag. Hieronder de laatste berichten uit Velyki Luchky.

Mei 2024:

Er wordt in het bejaardenhuis doorgewerkt om alle leidingen ook straks goed ondergronds te hebben liggen. De elektriciteit is aangelegd. Met het hele mooie weer doet Petro tussen de bedrijven door aan de tuin. Graszaad zullen we binnenkort kunnen zaaien.

Ook wordt de internetkabel aangelegd in het bejaardenhuis.
Het aanleggen van de elektriciteit heeft wat langer geduurd dan we planden. Maar de elektricien heeft ook wat dagen niet gewerkt. Ook omdat hij de mobilisatie wil ontwijken. Dus als de oproepmilitairen ergens in het dorp staan, dan verschuilt hij zichzelf in het gebouw of gaat naar huis. Dat is ook de realiteit. Mannen worden vaak onderweg naar hun werk aangehouden en rechtstreeks naar het legerkantoor gebracht. En velen van hen hebben ook niet meer de mogelijkheid om zelf hun spullen thuis op te halen. Een familielid brengt dan een tas naar het legerkantoor.
En de volgende etappe in het bejaardenhuis is de muren voorzien van stukwerk. Een vader en zoon uit ons dorp gaan dit werk doen en zij zijn juist blij met werk, een opdracht dicht bij huis....dat is voor hen een veilig idee qua kans om de oproepmilitairen te ontlopen....

is er een begin gemaakt met het graven van een waterput bij het bejaardenhuis. 
In ons dorp hebben veel mensen probleem met goed water. Er is een bodemlaag die veel ijzer bevat. Het water is dan letterlijk licht oranje-bruin en ruikt naar roest....en het is altijd spannend als men naar water boort hier.
We hopen dat deze put goed water zal bevatten. Er stond de volgende dag 2 meter water in de put, dat is eruit gepompt om hem nog iets dieper te maken. De waterput is diep genoeg gebleken...het water komt met grote snelheid naar boven. Nog geen minuut en het steeg met 1 meter. En een aantal keer weer leeg gepompt om het water te zuiveren van het zand uit de onderste laag van de bodem.Transporten

Vanuit Stichting Hart en Handen en een aantal andere stichtingen die contact hebben met Dianne worden er sinds het uitbreken van de oorlog hulptransporten naar Oekraïne georganiseerd. 

In februari 2024 is er weer een vrachtwagen naar Oekraïne vertrokken.  Hierin o.a. rolstoelen, rollators, tilliften, stoelen en verdere benodigdheden voor het bejaardenhuis. Ook gaan de ingezamelde kaarsen mee en diverse andere goederen ingezameld door onze zusterorganisaties.  

Momenteel is het depot van Dianne in Oekraïne vol met v.n. spullen bestemd voor het bejaardenhuis. Wanneer er een ruimte in het nieuwe bejaardenhuis geschikt is gemaakt voor opslag zullen deze spullen vanuit het depot naar het bejaardenhuis worden vervoerd en komt er weer ruimte vrij voor hulpgoederen. We hopen dan ook weer een vrachtwagen vol te kunnen laten vertrekken. Er staat alweer heel veel om die kant op te laten gaan.  Omdat er nu meer behoefte is aan andere spullen dan kleding zamelen we nu ook (tijdelijk) geen kleding meer in.  

 

E.H.B.O. actie! 

Naar aanleiding van een particulier initiatief van Monique en Jos uit Ommen hebben wij besloten om hun actie om EHBO sets en CAT Tourniquets naar de oorlogsgebieden in Oekraïne te zenden te ondersteunen.  Onder vermelding van "EHBO"  kunt u een gift overmaken naar ons rek. nr. NL26RABO0348949715.  Van harte aanbevolen! 

Inmiddels is er al een mooi bedrag binnen en zijn er ook al 155 tourniquets met de vracht van eind oktober meegaan naar Oekraïne. Ook zijn er ca. 60 meegegaan met  een aantal bestuursleden die onlangs (van 7 tot 14 maart) naar Oekraïne zijn geweest.

Zondag 4 december 2022 was Jullia uit Oekraïne in Ommen om na de dienst iets te vertellen over haar en over deze actie. Zij is ontzettend dankbaar voor alle giften en medeleven! Jullia heeft het idee gelanceerd om deze actie op te starten. 

Er kan nog steeds gedoneerd worden!

Voor meer informatie over Stichting Hart en Handen klik hier