De laatste berichten van Dianne:

29 april  2024


Vanmorgen afscheid genomen van Yura en zijn broer Ruslan. Yura vond het afscheid nemen van mijn schoonmoeder heel belangrijk: zij is al op leeftijd en ik ga weer naar het front...realiteit van het leven.

28 april 2024


Dit weekend is Yura met vrouw en dochtertje van 6 bij ons. Hij heeft een paar weken verlof na een verwonding. En Petro bood hen aan een weekendje er even tussen uit te gaan en bij ons in het rustige Zakarpaten te verblijven. Gisteren zijn ze wezen zwemmen en pizza wezen eten.
Vanmorgen is Yura mee naar de kerk geweest en vanmiddag zijn ze een kasteel bezoeken en daarna weer even zwemmen in een bronbad. Ontspanning is zo belangrijk!
Maar we zien ook duidelijk dat dat voor Yura niet eenvoudig is. Hij kan ineens heel onrustig worden en met hard taalgebruik reageren...en ik zie de tranen bij zijn dochtertje in haar ogen als papa tegen haar ineens uitvalt....
Als ik naar hem kijk, denk ik : wat heb jij al veel meegemaakt en veel ellende gezien de afgelopen 2 jaar...daar kunnen we maar voor 10 % een voorstelling van maken....
Tussen de middag aten we bij mijn schoonmoeder. Ze haalden ook nog herinneringen op hoe ze vroeger als jochies samen speelden tijdens familiebezoeken. Maar al gauw komt het gesprek weer op het onderwerp oorlog.... Yura zegt: we vechten goed en dringen de vijand terug zolang we genoeg wapens hebben, daarna zijn de wapens bijna op en komen de russen weer dichterbij. Dan krijgen we weer wat wapens en kunnen we weer strijden....Het hangt dus in de praktijk wel degelijk af van de levering van wapens uit Europa en Amerika en de timing daarvan!
Petro is erg blij dat hij nu ook iets voor hem kan betekenen. Hij support en respecteert Yura om zijn keus vrijwillig zijn land te verdedigen. En we zijn blij dat we iets kunnen bijdragen aan een goede verlofperiode van Yura en zijn gezinnetje.
De situatie aan het front is verslechterd. De Russen hebben een aanzienlijk voordeel in strijdkrachten en middelen.

Volgens de opperbevelhebber Syrski is er sprake van een dynamische verandering in de situatie: individuele posities wisselen meerdere keren per dag van 'eigenaar'.
Dit lees ik dus net in het nieuws.
Ik weet dat we niet op mankracht en wapens moeten vertrouwen, maar het is op dit moment weer een moeilijke, ongelijke strijd.

Dat brengt me er toe om te vragen om des te meer te bidden voor onze Oekraïense strijders.!!
Yura zegt het zelf: het is zo belangrijk dat jullie bidden en het is voor mij zo motiverend, te weten dat jullie dat doen!
Jan is weer vertrokken naar Nederland vandaag. Hij heeft Pavlo kunnen helpen afgelopen week met het thuis brengen van gesneuvelde soldaten. Het werk is loodzwaar, veel en logistiek ook intensief. Ieder nummer, iedere naam op de lijst is van iemand een dierbare vader/zoon/broer/ vriend....

 

27 april 2024


Vannacht heeft de vijand het psychiatrisch ziekenhuis van Charkiv getroffen.

Waar er op dat moment 900 patiënten en ongeveer 250 medewerkers waren. De raket liet een flinke krater achter naast het gebouw, Er vielen gewonde door glasscherven. Vele patiënten moesten overgebracht worden naar een nabijgelegen gebouw.

 


25 april 2024


Heel dankbaar zijn we voor een aantal dozen hulpgoederen die naar ons werden gebracht met dit busje van een andere stichting vanuit Nederland.
Vanavond hebben we ze uitgeladen en morgen gaan ze per post naar het oosten. Onder andere naar een ziekenhuis waar ze dringend matrashoezen nodig hebben. Daarover er later meer.

23 april 2024


Jan is opnieuw een week in Oekraïne om Pavlo te helpen bij het thuisbrengen van gesneuvelde soldaten. Maar Jan komt nooit met lege handen. Gisteren heeft Petro samen met hem spullen bij het leger gebracht.👍Ook een groot aantal scheppen , de realiteit is dat veel brigades ook tekort hebben aan een stevige schep om o.a. loopgraven te graven.
Maar ook vaker horen we de vraag om auto's, de logistiek is alleen goed met voldoende voertuigen.
In de nieuwe mobilisatie wet is daarom ook een nieuw punt opgenomen dat er vervoermiddelen van burgers 'gemobiliseerd ' , gevorderd kunnen worden.
Petro belde met een kennis, commandant in het leger, die gelegerd zijn in een klein dorpje 50 km. van het front vandaan. En ook hij vroeg om hulp voor een auto. Petro vroeg of ze naast een auto nog iets nodig hadden. Zijn antwoord was: verder niets op het moment, maar als je wat wil opsturen dan graag wat zoetigheid voor mee op missie. Snickers, Bounty etc. Dat hebben we gedaan.
Wat een dankbare reactie stuurde hij terug. En wat is er weinig voor nodig om deze soldaten een hart onder de riem te steken!

 

21 april 2024

 

De zus van Petro Mary is getrouwd met Chad ,een Canadees. Zij werken voor de stichting Hungry for life in Oekraïne.
Hieronder een link van een documentaire over hun en dus ook ons werk, omdat we vaak samenwerken tijdens de reizen naar oosten en zuiden van Oekraïne. Ook komen zus Tanya (zitomyr regio) en zus Nadia (Zaporizja regio) in beeld.
Een heel familiegebeuren dus😉allemaal met een bewogen hart en handen actief voor Oekraïne.
https://www.hungryforlife.org/with-them

 

20 april 2024


De graafmachine kwam gisteren wel naar zijn afspraak bij het bejaardenhuis. 
De betonnen cilinders voor de riolering zijn geplaatst.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsontwerp aangenomen over hulp aan Oekraïne voor een bedrag van 61 miljard dollar. De volgende is de Senaat.

 

17 april 2024

Vanmorgen luchtalarm, explosies in Odessa en KrivoRig en later ook in Chernigiv provincie. Waar een raket de stad Chernigiv raakte.....  Onze contactpersoon in Chernigiv Oksana meldt ons over 4 doden en vele gewonden in Chernigiv 
En weer voel ik veel boosheid opkomen...dit zijn zulke grote oorlogsmisdaden! De burgerdoelen opzettelijk raken.
Verdriet voel ik ook veel. Al 5 doden in Chernigiv.
Frustratie voelen we ook. Er is onvoldoende luchtafweer. Afgelopen week waren er weer zoveel in de media zichtbare oproepen daarvoor. Close the sky!
13 mensen stierven , nog eens 61 mensen raakten gewond, waaronder 2 kinderen. Er zijn 3 mensen uit het puin gered

Waarschijnlijk liggen er nog steeds mensen onder het puin van het gedeeltelijk verwoeste gebouw.
En het centrale gebouw van de polytechnic university is geraakt.
Er is idd bewust gericht op een hotel in de buurt waar een belangrijk team van het Oekraïense leger was ingekwartierd. Dat was vlakbij het ziekenhuis en de universiteit.
Staatshulpdienst: het aantal doden in Tsjernihiv is gestegen tot 16
Zoek- en reddingsoperaties zijn aan de gang.

 

13 april 2024

Vandaag werden de 'reservoirs ' voor de riolering geleverd. Het was de bedoeling dat de graafmachine vandaag ook zou komen om het grote gat te graven waar deze betonnen ringen inkomen te staan. Maar het blijft Oekraïne en dan komt iemand gewoon ook weleens later....of zoals vandaag kwam hij helemaal niet op z'n afspraak opdagen.
Praag, vandaag. Lange rijen voor de Oekraïense ambassade. In het buitenland hebben mannen haast met het verlengen van documenten voordat de nieuwe mobilisatiewet van kracht wordt.
Het zal voor burgers zonder militair registratie onmogelijk zijn om consulaire diensten te verkrijgen en documenten in het buitenland af te geven.

 

12 april 2024

Ook Petro heeft deze week hard gewerkt. Met zomerse temperaturen heeft hij de tuin- indeling verder afgemaakt.
En zelf heel het riolering systeem aangelegd! Ik ben gewoon zo trots op hem hoe gemotiveerd hij zoveel zelf doet!

 

11 april 2024

Opnieuw moeten er gezinnen met kinderen van 47 gemeentes uit Garkiv regio in de buurt van de frontlinie evacueren.
Vandaag kreeg ik een berichtje van Oksana uit Chernigiv. Een meisje kan weer huiswerk maken aan een tafel...gekregen uit Nederland en staat in hun enigszins gerenoveerde huis, nadat de russen dat verwoest hadden .

 

4 april 2024

Charkiv lag vanmorgen vroeg weer onder vuur. Eigenlijk wordt Charkiv dagelijks geraakt.
Eén van de drones raakte een flat en beschadigde de buitenmuur. Bij een tweede aanval op een woongebouw elders kwamen 3 reddingswerkers om het leven. In totaal kwamen 4 mensen om het leven.
Heel wreed is de Russische tactiek, dat ze een tweede aanval doen als alle reddingswerkers aan het werk zijn na de eerste inslagen. Dit is zo misdadig!

 

3 april 2024

Morgen zullen Volodya en Lubomir, de elektriciens, de beneden verdieping al af maken en doorgaan naar de bovenverdieping.
Voorjaar!! Petro en ik zijn begonnen met de 'tuin' indeling. We hebben wat bomen en struiken gepland.
En om de sfeer van het huis alvast een beetje te creëren en omdat het balkon af is, was het aan Liza om de eerste 2 bloembakken op te hangen. Het eerste teken van leven bij de bouw van het bejaardenhuis, zei Petro vandaag. Hoopvol verder bouwen !!

 

2 april 2024

Vanavond werd de stad Dnipro geraakt door vijandelijke raketten. Een school, kinderdagverblijf werden geraakt. Gelukkig was iedereen in de schuilkelder . Toch raakte 14 mensen gewond, waaronder 5 tieners.
De burgemeester van Gherson zei dat er bijna geen flats meer zijn die niet beschadigd zijn...

 

1 april 2024

Tijdens de paasdagen werden de kerkgangers in Nikopol een maaltijd aangeboden. Lange rijen vormden zich langs de straat.....
Vandaag hadden we in onze kerk de paasdienst voor en met de kinderen. Anna-Vera en Katya haalden een groep kinderen op uit het kindertehuis om ook de dienst mee te maken.
Voor hen een hele belevenis en na afloop was er ook voor hen lekker eten en fruit.

 

 

29 maart 2024

Een weer heel onrustige nacht voor Oekraïne met gecombineerde massaraketaanval op heel het land.  Urenlang was er weer luchtalarm, ze schoten met verschillende soorten raketten, ook weer met Kindzhalen die dus duidelijk niet zijn onderschept... Doelen: opnieuw kritieke infrastructuur. Met name elektriciteit en watercentrales. In 6 provincies is er schade en minder elektriciteit beschikbaar.

Toch goed dat er af en toe ook een buitje valt...dan kijkt Petro met een glimlach op zijn gezicht, dat de regenpijp en afvoer goed werkt. Hij zei; dan heb je echt plezier van alle dagen werk!

Gisteren werden we gebeld door een kennis die vroeg of we bij haar overburen konden gaan kijken welke hulp er nodig is. Waarschijnlijk een hoog-laagbed... Wat een heftig beeld zagen we bij binnenkomst. Deze oude vrouw lag al 10 dagen op de grond....ze was van haar ligbank afgevallen en niemand kon haar er weer terug erop helpen. Deze vrouw is alleen , haar enige zoon woont in Tsjechië....ze is totaal aangewezen op de hulp van haar buurvrouw.
De bank ging naar buiten. De vloer eronder was erg vies en Petro begon gelijk de vloer te vegen en schoon te maken.  De buurvrouw wist niet wat ze zag!  ze zei: "Zijn er nog zulke goede mensen op aarde!" En het verzorgingshuisbed uit Nederland tilden ze naar binnen... Nu ligt ze er goed verzorgd bij. Wat een blijdschap, dankbaarheid voor deze hulp aan huis. De buurvrouw helpt haar en ook zij krijgt van ons het materiaal die ze nodig heeft voor de verzorging van deze mevrouw.
En terwijl ze met z'n vieren deze mevrouw op het bed tilden, vertelde Petro aan de buurvrouw dat we dit voor elkaar moeten doen, net als de 4 vrienden die hun naaste bij Jezus brachten. Het verhaal maakte indruk op haar. Ze heeft zelf ook geen makkelijk leven, maar werd hierdoor bemoedigd om deze eenzame vrouw te helpen.
Zelf werden we weer opnieuw bevestigd bij het doel van ons project. De zorg voor eenzame, hulpbehoevende ouderen. Dat we samen met uw hulp mogen uitvoeren.🙏

 

26 maart 2024

 

De situatie met elektriciteit blijft moeilijk in de provincies Charkov, Odesa en Mykolaiv, door de raketaanvallen van afgelopen tijd is er veel beschadigd.

Tegelijkertijd bestaat er geen dreiging van negatieve gevolgen voor de energievoorziening van heel Oekraïne, zegt energiebedrijf Ukrenergo.  In Odesa konden ze terugkeren naar de geplande black-outschema's.  Vanwege de aanzienlijke schade aan het elektriciteitssysteem zal het langer duren om de stroomvoorziening in Charkiv te herstellen.

 

25 maart 2024

 

Nu de afgoot/ regenpijp er helemaal rondom het gebouw (bijna 100 meter) erop zit, heeft Petro de afvoer ook gemaakt.
En het balkonnetje werd door een lasser bevestigd .
De afvoer voor de regen is klaar en alles weer netjes !

Sinds het begin van de grootschalige invasie zijn ruim 2.000 Russische kruisraketten en ballistische raketten neergeschoten, meldt het Ministerie van Defensie van Oekraïne.
Dit is het resultaat van het gigantische werk van Oekraïense luchtafweerverdedigers.  En ik zou willen toevoegen;  en dankzij miljoenen gebeden.

 

24 maart 2024

En weer luchtalarm in het hele land vanwege lange-afstands- raket dreigingen.
Giftige brandstof lekte uit de neergehaalde vijandelijke raket die in de hoofdstad viel. Reddingswerkers vroegen journalisten om beschermende maskers op te zetten en te vertrekken terwijl ze het puin verzamelden dat verspreid over het parkgebied lag.
Er zijn met name weer onderdelen van kritieke infrastructuur geraakt, zoals energielijnen.

 

23 maart 2024

Over twee uur gaat Petro zich weer melden op het legerkantoor.  We hopen en bidden op uitstel,  zodat hij thuis bij zijn gezin mag zijn en het werk , waaronder de bouw van het bejaardenhuis voortgang zal hebben. 
Twee maanden uitstel mag in deze tijden van mobilisatie  gevierd worden met een taartje. # dankbaar!

Zoals 'gewoonlijk' werden de reddingsdiensten na de Shaheddrone aanvallen en de schade en branden die het veroorzaakten, opnieuw getroffen door de Russische terroristen....

Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd in Moskou.
Maar Zelensky zegt terecht dat Oekraïne er niets mee te maken heeft. Oekraïne verlaagt zich niet tot zulke methodes.  Zij houden zich bij strategische doelwitten,  zoals olie opslagplaatsen aan te vallen.
Daar vind USA weer van dat Oekraïne daarmee moeten stoppen want dan wordt de brandstof prijs in Amerika hoger voor de bevolking.....🤔

20 maart 2024

Er is gisteren een begin gemaakt, met de aanleg van de elektriciteit.

Russische raketten kennen geen vertragingen, in tegenstelling tot hulppakketten voor ons land. Shahed-drones aarzelen niet, in tegenstelling tot sommige politici.

 

18 maart 2024

Alleen al de afgelopen dag werden in de  Sumi regio 83 beschietingen (486 explosies) geregistreerd.  De evacuatie uit de dorpen gaat door.
Voortdurende beschietingen door artillerie, luchtbommen en raketten, dorpen worden eenvoudigweg "van de aarde gewist".

 

17 maart 2024

De Sumi provincie ligt in het noorden en wordt de laatste tijd erg veel aangevallen. Gisteren heeft het leger  3 pogingen van de russen om het land verder binnen te komen, tegengehouden. Maar in de grensstreek van de Sumi regio worden ook dorpen met de grond gelijk gemaakt.... vele mensen en vooral kinderen worden geëvacueerd uit deze regio.
'Team Bernyk' is afgelopen week naar het verwoeste dorp Blagodatne (Mikolaev regio) gegaan om een huis  op te knappen voor een gezin. In dit dorp zijn ze nu al 3 keer geweest om hulp te brengen.
De vraag was ook van de bewoners in het dorp; waarom Petro er dit keer niet bij was. 
Wel, hij had deze week belangrijk werk thuis te doen. Ramen in het bejaardenhuis werden geplaatst.
Vanmorgen gingen ze naar de kerk in Mikolaev.  Net na de dienst luchtalarm en 2 hevige raket inslagen. Daarna moesten ze de schuilkelder van de kerk in.


15 maart 2024

Weer verschrikkelijk nieuws uit Odesa.  Raketaanval.14 doden en 46 gewonden .
Ook de hulpveleners die na de eerste raketinslag kwamen om te helpen , raakten gewond door de raketinslag die erop volgde....

Alle ramen op de begane grond zitten er nu in. Morgen de bovenverdieping nog. #dankbaar!


13 maart 2024

Vannacht werd Sumi geraakt door shahed-drones. Er zijn doden en gewonden gevallen. In Sumi is er nog een dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Er wordt verder gezocht naar vermisten   In KrivoRig is het dodental opgelopen tot 5
De Oekraïense inlichtingendienst meldt dat er zoveel mogelijk operaties op Russische kritieke infrastructuur worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld fabrieken waar legermachinerie wordt geproduceerd, of vliegbases etc.

Morgen worden de ramen geplaatst in het bejaardenhuis.  Petro is al dagen bezig alles voor te bereiden.

10 maart 2024

 

Ik wil nog wat delen van gisteren. Anna-Vera was met hun team naar het kindertehuis.  De verjaardagen van een aantal  werden gevierd. Een van de jongetjes had vorige week aan Anna-Vera gevraagd om maandag te komen omdat hij dan jarig zou zijn.  Aangezien dit niet mag van de leiding om op de dagen zelf te komen en het voortrekken van kinderen niet kan....kon ze hem gisteren toch even apart nemen om uit te leggen dat ze er nu was om hem te feliciteren en een lekkere reep chocolade te geven.
Deze week een volledige maaltijd die Katya (mijn vriendin en leideŕ van het team)thuis had klaargemaakt.  
Vorige week kwam Katya vertellen dat ze geschrokken was, dat ze zag dat de kinderen 'honger' hadden. vorige week hadden ze worstenbroodjes uitgedeeld en daarna kwam een jongen naar haar toe en vroeg of hij de kruimels van het dienblad mocht opeten....
Ze kwam naar mij om meer sponsorgeld te vragen om de kinderen beter te kunnen voeden op zaterdag.
De directrice van het kindertehuis legde uit dat niet ieder kind in het tehuis officieel is geregistreerd vanuit Dnipro naar Mukachevo Voor deze kinderen ontvangen ze dus geen geld van de overheid... Ze is bezig ermee, maar de bureaucratie werkt niet mee.
Om deze kinderen vaker te laten genieten van een goede maaltijd zijn uw giften heel welkom!
Daarna was er nog aandacht voor de leiding, vanwege wereld vrouwendag. Ik had weer gift Bags gemaakt voor hen. Met daarin: Chocolade, deo, handcrème en een paar sokken.

 

9 maart 2024

Gisterenavond gingen de jongste kinderen met Anna-Vera naar een binnenspeeltuin. De ouderen gingen bowlen, Eduard ging ook met ze mee. Hij vond het leuk om kennis te maken met deze groep kinderen en hij ging vanmorgen ook mee zwemmen met hen.
Vanmiddag ging Petro nog met een groep naar het kasteel bij ons in Mukaveo. Daarna gingen de 11 vrouwen uit eten.
3 volle dagen, maar wat is het fijn om te zien hoe ze genieten na alle tragedie die ze meegemaakt hebben.
Dit maakte indruk op me: Een van de vrouwen, vertelde dat haar man gesneuveld was, niet lang daarna hoorde ze dat het lichaam van haar broer nog steeds niet geëvacueerd is vanaf het slagveld en de vraag is er of dat nog gaat gebeuren.... En haar oudste zoon dient aan het front. En dan woon je in een stad in Zuid-Oekraïne die nog regelmatig wordt beschoten....
Een van de kinderen zei tegen Petro: ik heb geen vader meer en we hebben geen huis meer......1 zin, uitgesproken door een kind in Oekraïne, maar met zo'n verdrietige lading.... Later vertelde zijn moeder dat ze met een lening een oud huisje hebben gekocht,  een plek voor haar en de kinderen, maar nog jarenlang afbetaald moet worden.....
Ze hebben allemaal enorm genoten, bleven iedereen maar bedanken voor alles! Ze hadden dit niet verwacht toen ze 3 dagen geleden uit de trein stapten....Petro heeft ze net weer op het station gebracht.

 

8 maart 2024

Vandaag de tweede dag en de vrouwen worden steeds meer open en vertellen over hun leven, het verdriet en hoe ze daar mee omgaan. Ze bekenden allemaal dat ze het eerst heel spannend vonden om naar een onbekende  plek aan de andere kant van Oekraïne te gaan. Maar ze voelen zich al op hun gemak sinds gisteren en vandaag bevestigde een van hen dat: "we voelen dat jullie oprechte aandacht en meeleven tonen, dit hebben we nog niet eerder meegemaakt."
In hun verhaal laten ze op hun telefoon foto's zien. Ze vertellen veel en dat is verwerken tegelijk. Wat is een luisterend oor bieden belangrijk!!
Vandaag liet Petro een foto zien aan een van de vrouwen van een dorp in de Gerson regio waar hij  hulp gebracht had vorig jaar. Toen zei de vrouw ineens:  dat is het huis waar mijn man is omgekomen.!
Wat bleek; deze groep soldaten waar haar man bij hoorde, was gelegerd in dat dorp, dat later hevig beschoten is.
En een andere plaats waar Petro  vorig jaar hulp bracht waren vandaag opnieuw inslagen.  Vovchansk (Garkiv regio) ligt al een jaar lang geregeld onder vuur. Er werd een auto beschoten. Twee burgers zijn omgekomen.

 

7 maart 2024

16 kinderen van wie hun vader is gesneuveld in de oorlog. Ze komen uit Mikolaev en omgeving. Ze kwamen vanmorgen aan op het station bij ons en zullen 3 dagen hier zijn. Even er tussenuit. Samen met hun moeders.  Voor wie het ook belangrijk is te ontspannen en contact te hebben met lotgenoten.
Petro en Anna-Vera hielpen vandaag ook mee. Ze zijn met de hele groep wezen zwemmen, samen gegeten en de kinderen hebben geknutseld.  En  morgen gaan ze naar Uzhgorod voor een stadswandeling/kasteel bezoeken.

 

29 februari 2024

Gisteren was het bij Oksana uitdeeldag bij haar huis. Er vormde al gauw een lange rij voor de poort .

En wat komt er een hoop hulp uit die rode bus! Netjes uitgestald, zodat de mensen kunnen zoeken wat ze nodig hebben.
Heel veel; zo'n 60 mensen blij gemaakt. De meeste van hen hebben voor 100 % alles verloren twee jaar geleden. Wonen in tijdelijke woningen of in hun her-opgebouwde huizen...
Aan het einde van de dag hebben de vrijwilligers samen gegeten. Oksana liet weten dat ze nu een paar weken 'vakantie-tijd' zal moeten plannen omdat ze daar in de afgelopen 2 jaar nog geen tijd voor heeft gehad....ze is ontzettend moe van het voortdurend helpen, regelen en bereikbaar zijn voor iedereen....

 

28 februari 2024

Regio Charkov wordt zwaarder beschoten: er vielen slachtoffers, onder wie een kind
Een uur geleden heeft de vijand het dorp Velikiy Burluk in het Kupyansk-district getroffen met geleide luchtbommen.
Er is een treffer op het grondgebied van het treinstation.
Er kwamen twee mensen om het leven: een man en een zesjarig meisje.  De toestand van de moeder van het kind is ernstig.
Ook in de middag raakten de bezetters Kupyansk met luchtafweergeschut.
Ze raakten in de buurt van het café, vijf mensen raakten gewond.  Er stierven nog twee mensen.
De Russen vermoordden de pastor en verwoestten de kerk in Kupyansk
Vandaag hebben de Russen een FAB-500 luchtbom op het centrum van Kupyansk laten vallen en de Evangelische kerk, woongebouwen en cafés verwoest.  Als gevolg van de aanval kwamen twee burgers om het leven en raakten vijf anderen gewond.  Momenteel loopt er een zoekactie, dus het uiteindelijke aantal slachtoffers kan hoger uitvallen.
Eén van de doden is de predikant van de Pinksterkerk Yuriy Klymko, die op het moment van de aanval in de kerk was.  Volgens NV eindigde het gebed in de kerk een half uur voor de Russische aanval.  Op het moment van de explosie was de vrouw van de pastoor ook in de kerk en bleef op wonderbaarlijke wijze ongedeerd.
Pastor Yuriy en zijn team hielpen jarenlang het leger, fungeerden als bewakers en hielpen de families van ATO-deelnemers.  Hij overleefde de Russische bezetting, diende veel voor de lokale gemeenschap, verspreidde het christelijk geloof en was een actief evangelist.

Aan het front gaat het eigenlijk niet goed. De russen gaan na Avdiivka behoorlijk tekeer om verder door te pakken in de frontgebieden... de Oekraïense moeten soms terug trekken om levens te sparen,  maar ook door een tekort aan munitie!  Het is heel belangrijk dat er meer wapens en  materieel komt. !!
"Het zal voor ons de komende maanden erg moeilijk worden. Van de miljoen  beloofde munitie uit de EU is nog maar 30 % geleverd aan Oekraïne ."
Petro is weer thuis en morgen zal ik wat meer posten over zijn reis naar Chernigiv.

 

27 februari 2024

Petro is aangekomen op plaats van bestemming. Bij onze contactpersoon Oksana in Chernigiv.  In een regio waar veel verwoesting is/was. En waar ook veel inheemse vluchtelingen verblijven. Dus hulpgoederen zijn daar altijd nodig.
Nederland is van plan ruim 100 miljoen euro uit te trekken voor de levering van honderdduizenden munitie die Tsjechië voor Oekraïne heeft gevonden, zei Mark Rutte.

 

26 februari 2024

Afgelopen dagen rond de dag van de 2 jaar oorlog zijn er zoveel steunbetuigingen getoond overal ter wereld, in woorden en in acties. Heel goed! We willen dat deze oorlog niet vergeten wordt , omdat het dagelijks maar door gaat....elke dag inslagen,  elke dag verwoestingen, elke dag strijd en elke dag verdriet en lijden....
En de Poolse boeren zullen zo hun redenen voor protest hebben, maar het gaat echt te ver!!! En ik begin ook zeker te geloven dat Rusland hierachter zit.                          
Meer dan 8 wagens met maïs uit Oekraïne werden door onbekenden opengemaakt en op de grond gedumpt.  Het incident gebeurde op de spoorlijn in het dorp Kotoniej.

 

24 februari 2024

Afgelopen week is er hard gewerkt aan de bevestiging van de regenpijp van het bejaardenhuis.

En het werkt! Regen genoeg ook deze week😉
Vandaag heeft Petro  samen met Jan tijdelijke deuren geplaatst.
Jan was afgelopen week met Pavlo mee om te helpen met het vervoeren van gesneuvelde soldaten.  Het weekend is hij bij ons en heel fijn dat hij vandaag Petro hielp.

 

21 februari 2024

Van de kant van Oekraïne worden landbouwmachines van Oekraïense boeren,( vernietigd tijdens beschietingen en gevechten!!) naar de grens met Polen gebracht om aan de Polen die de grens blokkeren te demonstreren tegen welke prijs Oekraïense boeren graan planten en oogsten... misschien heeft dit effect.
De Polen hebben afgezien van dit voorstel van Zelenskiy om elkaar aan de grens te ontmoeten en het probleem op te lossen.

 

20 februari 2024

Vandaag was het bij Oksana in Chernigiv uitdeel-dag. Ze schrijft op facebook:
Ik wil jullie bedanken voor de pannen etc. 
Voor mensen bij wie absoluut al hun bezittingen zijn vernietigd, is dit een zeer belangrijke hulp.
Om dit allemaal weer aan te schaffen van lepel tot de pan  is voor sommigen simpelweg een te hoog bedrag.
Vandaag en bij de vorige uitdeling hebben wij veel keukengerei weggegeven.
Hoewel het niet nieuw is, is het van zeer hoge kwaliteit en in goede staat.
Ook de babyvoeding is uitgedeeld

 

19 februari 2024

Denemarken heeft besloten al zijn artillerie over te dragen aan Oekraïne.  De premier van Denemarken, Mette Frederiksen: “Oekraïne vraagt ​​ons nu om munitie en artillerie. Wij, Denemarken, hebben besloten al onze artillerie over te dragen aan Oekraïne.  Europa beschikt over militair materieel, het is niet alleen een kwestie  van de productie. We hebben wapens, munitie en luchtverdedigingssystemen die we nog niet gebruiken, ze moeten aan Oekraïne worden overgedragen.'
Vandaag ontmoette ik Pavlo weer. (de achterneef van Petro, die gesneuvelde soldaten naar huis vervoert).
Hij kwam Jan ophalen , die weer 2 weken hem gaat ondersteunen.

Pavlo deed zijn verhaal, hij bleef maar praten. Maar wat ik merkte was de vermoeide blik en pijn op zijn gezicht. Hij bekende dat de afgelopen 2 jaar zijn tol eisen...dat hij vele beelden en gebeurtenissen, huilende familieleden in zijn herinnering meedraagt en dat ze soms in een keer als flitsen terug zijn. Hij beseft ook dat hij even wat meer rust moet nemen, maar vind dat tegelijkertijd ook zo moeilijk. Want hij is deze weg ingeslagen, heeft gekozen voor deze bediening en de oorlog gaat maar door...en het aantal gesneuvelden neemt niet af.......ermee stoppen en gewoon zijn business weer oppakken is echt geen optie. Hij zou het gewoon niet kunnen, wetend dat er zoveel lichamen in een mortuarium liggen, die begraven moeten worden door de nabestaanden, die daarop zo lang wachten....
Voor het eerst hoorde ik hem niet optimistisch zeggen dat de overwinning komt. Maar hij sprak over zijn twijfel of hij de overwinning wel zou meemaken....
Het raakte me enorm en ik  wil jullie vragen voor Pavlo te bidden. Hij zei nog: ik weet dat de vele gebeden mij kracht geven. Dat is heel belangrijk voor me.

 

15 februari 2024

Vandaag  kocht ik voor een oudere vrouw medicijnen. En bij het afrekenen besefte ik weer  dat dat precies het bedrag van haar pensioen is....hoe zouden ze dat zelf ooit kunnen betalen, als ze nog moeten eten en de gasrekening ook een heel maand-pensioen kost....
En ik heb bij een groot gezin veel levensmiddelen gebracht.  Het is een Roma gezin, dat verstoten is uit een zigeunerkamp en woont nu al jaren in ons dorp. De vader van het gezin probeert steeds werk te vinden, maar het is nooit voor lang....

 

12 februari 2024

Vanmorgen vroeg is de vrachtwagen weer teruggegaan naar Nederland.  En toen de kinderen naar school waren,  had ik even tijd om in de dozen te kijken waar "Dianne- prive" op staat geschreven.
Wat een verrassingen van mijn moeder en van de lieve buurvrouw uit mijn jeugd.
Zo leuk al die typische  Nederlandse lekkernijen!.
Ondertussen is er een begin gemaakt aan de trap naar boven in het bejaardenhuis .
Nu nog met tijdelijke traptreden voor tijdens de bouw.

Gisteren sneden Poolse boeren aan de Oekraïens-Poolse grens de sloten van graanwagens door en dumpten graan op de weg.
Waarom?  Omdat ze bang zijn minder te verdienen. Omdat er een gevoel van jaloezie heerst dat Oekraïne zijn oogst zonder beperkingen in Europa kan verkopen.
Maar om de een of andere reden weet niemand meer tegen welke prijs ze vandaag de dag in Oekraïne gewassen zaaien, verbouwen en oogsten – ten koste van hun eigen leven, onder voortdurende beschietingen.
Wanneer onze buren, die ons trouwens veel hebben geholpen aan het begin van de oorlog, zullen begrijpen dat dit voor ons geen zaak is, geen geld verdienen, maar slechts een van de weinige kansen om te overleven....

 

11 februari 2024

Een lege vrachtwagen en een volle opslag! Gisteren waren we erg druk en s avonds goede gesprekken met de chauffeurs.  Daarna te moe om nog even te appen.
Maar vandaag willen we iedereen heel hartelijk bedanken !! voor de inhoud van deze vracht, en voor de giften die het transport mogelijk maakten.
Vandaag ging Petro met de chauffeurs naar de Roma gemeente.  Deze chauffeurs zijn heel geïnteresseerd in ons werk en willen zelf ook graag zien waar de hulp uit 'hun' vrachtwagen o.a. naar toe gaat.

 

10 februari 2024

Goedemorgen,  het uitladen kan beginnen! Ze arriveerden vannacht om 4 uur.
En Eduard is blij dat hij weer kan werken met de stapelaar👍

 

9 februari 2024

De vrachtwagen die naar ons op weg is, gaat richting de grens Zahony- Chop. Vandaag zijn daar honderden boeren met hun tractoren aan het protesteren. Laten we hopen dat er niet al te veel last van zullen hebben. ...

 

8 februari 2024

De vrachtwagen is vanmorgen vertrokken richting Oekraïne
Even een leuk bericht van ons tussendoor😉. Liza heeft op concours  met vierhandig pianospel de eerste plek gewonnen in ons dorp en de derde prijs van de provincie in de  1e ronde. Ze mogen dus niet verder naar de 2e ronde, maar we zijn heel trots op wat ze bereiken mocht. En dat als 13-jarige tussen de 15jarigen.

 

7 februari 2024

We werden eerder wakker dan de wekker:  luchtalarm over heel Oekraïne. De vijandelijke raketten vlogen letterlijk alle kanten op en wijzigen vaak hun koers. Zo draaide een raket 20 km voor de Poolse grens weer om richting Kyiv....
De luchtafweer heeft heel hard moeten werken vanmorgen...Maar in Charkiv en Kyiv waren inslagen.
In kyiv zijn alle reddingswerkers hard aan het werk....deel van de stad zit zonder stroom en water
Tot nu toe zijn er 3 doden en 21 gewonden in Kyiv na de raketaanval.  . 💔 De getallen van de slachtoffers worden steeds bijgesteld naar boven...helaas al 4 doden in Kyiv en meer van 40 gewonden.

 

3 februari 2024

We kregen een keer met een transport veel fietsbanden en andere onderdelen. We wilden wachten tot we duidelijk zouden begrijpen aan wie we deze zouden moeten geven. Omdat ons doel was er vluchtelingen mee te willen helpen. Via via kwam ik iemand tegen op Instagram die een geweldig initiatief heeft en een eigen fietsenwinkel heeft. Genaamd de" fietskeuken". Deze man knapt fietsen op en geeft ze gratis aan mensen die hun fiets verloren zijn de verwoestingen van de oorlog. Of aan vluchtelingen die hun huis en haard verlaten hebben, en een fiets nodig hebben. Hij heeft al honderden  fietsen geschonken aan kinderen en volwassenen. Toen hij alles had uitgestald wat er in de doos zat , belde hij gelijk op. Hij had geen woorden genoeg om te bedanken.  Ik weet niet meer wie in Nederland deze spullen meegaf met het transport, maar hij vroeg de dank over te brengen naar die persoon! Hij is aangesloten bij de organisatie Bikes for Ukraine .
Dagelijks worden er in de grensgebieden in onze provincie mannen opgepakt, die op 1 of andere manier illegaal het land uit willen gaan. Dit is sterk toegenomen sinds de aankondiging van strengere en intensievere mobilisatie. Sommigen regelen een 'overtocht' voor 6 of 7 duizend euro voor het 'smokkelen' van mannen. Als ze gepakt worden dreigt een jarenlange gevangenisstraf.
Maar het is en blijft een zorg om ons heen. Deze mobilisatie.
Ik kreeg een telefoontje van een huilende vrouw of wij haar konden helpen werk te vinden in Nederland. Ze hadden geen inkomen meer , omdat haar man en zoon thuis zaten zonder werk. Hun werkgever wilde geen klussen meer aannemen verder van huis, vanwege de aanhoudingen onderweg  voor mobilisatie.
Ze is uiteindelijk zelf naar Slowakije gegaan om te werken....
Een ander telefoontje van een vrouw die ooit verpleegster was en met haar zoontje naar de dokter ging. Daarna werd er van haar verwacht dat ze zich ging melden op het legerkantoor. Ze staat nu geregistreerd voor evt. medische hulpverlener.
Vandaag hebben de "Drivers for Hope" de vrachtwagen verder geladen.
DANK aan iedereen die dit mogelijk gemaakt hebben!!
Nu kan ik me maandag gaan richten op een laadlijst te maken, via de nieuwe richtlijnen voor humanitaire  transporten.

 

2 februari 2024

Vandaag is er een begin gemaakt met het inladen van de volgende vrachtwagen.  Fijn om te horen dat er al 15 dozen met kaarsen inzitten!!
Ook komen er al bedden en andere spullen mee voor ons bejaardenhuis. En ook is er in ons 'uitleenservice' van hulpmiddelen en verzorgingsbedden behoefte aan meer bedden. We brengen die bij de mensen thuis, voor zolang het nodig is.
Vandaag beseften we weer hoe hard nodig het is dat ons bejaardenhuis er komt... Petro hielp mee een zieke oude man op het bed te leggen, dat hij vorige week gebracht had. Maar zijn vrouw vroeg of we vandaag  de matras konden  verwisselen i.v.m. doorligplekken. De klok in huis sloeg symbolisch 12 uur. Zijn vrouw vertelde dat ze voelt dat het afscheid dichtbij is....omdat hij niet meer eet en niet meer praat. In dit geval kon de familie nog iets helpen.  Maar er is geen thuiszorg in Oekraïne  en dat geeft veel problemen voor ouderen.

 

1 februari 2024

Petro is weer veilig thuis!
En vandaag was er 'uitdeeldag' bij Oksana thuis  in Chernigiv . De meeste mensen die komen hebben 100% alles verloren in de eerste maanden van de oorlog en bouwen vanuit het niets weer hun leven/huis op. Anderen vallen onder de categorie 70 % verwoesting van bezit.
Keukengerei was het meest gewilde item vandaag.
Een kinderdagverblijf werd voorzien van stoeltjes, puzzels, speelgoed en andere spullen.
Een gezin werd blij gemaakt met een koelkast, die ze bovenop hun Lada meenamen😉
Een vrouw nam laarzen en thermosflessen mee voor haar, zoon die dient aan het front.
Ook om handdoeken en keukendoeken werd gevraagd . Gelukkig zaten er dozen vol bij in dit transport.
En een vader van een gezin nam dankbaar meubels en keukenspullen mee. Hun huis is verwoest en ze wonen nu in de garage...
Zo heeft jullie hulp de mensen in Chernigiv en omgeving bereikt. DANKJEWEL!

 

Zo blij met koekjes uit Nederland