De laatste berichten van Dianne:

31 januari 2024

Goed nieuws.  207 Oekraïense strijders kwamen terug uit krijgsgevangenschap.
Emoties komen los....  ik denk altijd, die verhalen achter ieder gezicht, wat hebben ze veel doorstaan! De verhalen over hun leven in  krijgsgevangenschap zijn soms te heftig om aan te horen.....honger, fysieke en mentale vernederingen...
Petro is weer terug bij zijn zus Tanya.  Hij heeft op de terugweg uit Chernigiv 3 keer  mensen een lift gegeven. En  deze mensen hadden allemaal een familielid verloren in de oorlog. Een man die vertelde dat hij twee maanden geleden zijn zoon had begraven.
Zo komt de oorlog dichtbij...
Petro: "Je geeft iemand een lift en je biedt een luisterend oor en dan krijg je weer het idee dat iedere Oekraïner al iemand uit zijn/haar  familiekring of vriendenkring verloren heeft in deze strijd voor de vrijheid van Oekraïne".
In Chernigiv heeft hij alle hulpgoederen kunnen uitladen bij Oksana thuis. Haar garage was net weer helemaal leeg en omdat ze  alles had uitgedeeld.  Dus deze nieuwe lading kwam precies op tijd.
Oksana is heel actief en weet precies wie wat nodig heeft. Dus het was gelijk van: oh , dat bed gaat naar die en de koelkast naar die... ze heeft zelfs een hele administratie,  waar ze opschrijft wie wat nodig heeft en waar woont. Veel dingen brengt ze zelf ook naar de mensen toe. Maar op het pad naast haar huis deelt ze ook hulp uit.

 

30 januari 2024

Petro is veilig aangekomen bij zijn zus Tanya in Zvyagel. Dat is bijna 600 km rijden. Morgen hoopt hij verder te gaan naar Chernigiv.
Petro 's zus Tanya vertelde dat ze al bijna 2 maanden niks gehoord had van soldaat Bogdan. Zij hadden hem ontmoet toen Petro en zij zongen voor soldaten in hun trainingskamp. Hij vertelde dat hij wees was en dat hij dus geen familie had om hulp te vragen bij het aanschaffen van zijn uitrusting.  Tanya heeft toen geld verzameld om een helm te kopen voor hem. Sindsdien hielden ze contact. Na 2 maanden belde hij vandaag weer!!! We waren erg bezorgd, want meer dan een week geen contact is al erg verontrustend ...Hij bleek vast te zitten in de loopgraaf, omdat ze omsingeld waren door de vijand....ze konden hun positie dus lange tijd niet verlaten...ze sliepen in de open lucht....in de kou.
Fijn dat in Nederland zoveel kaarsen worden verzameld! En dat ze binnenkort hierheen worden vervoerd.

 

29 januari 2024

 

Vandaag hebben we de bus geladen met hulpgoederen voor Chernigiv en omgeving. Een regio waar nog de gevolgen van alle verwoestingen van de oorlog  zichtbaar zijn en mensen letterlijk hun leven/huis weer proberen op te bouwen.
En vandaag ook hout bezorgd bij de Roma-vrouw. Ze was zo blij!
Vandaag kwam in Uzhgorod ( onze provincie-hoofdstad) de Hongaarse minister  van Buitenlandse Zaken naar een ontmoeting met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba.
"We zijn begonnen aan een belangrijk bezoek van de delegatie. We werken aan het aangaan van relaties, we hebben een openhartige en constructieve dialoog nodig. We zijn er klaar voor."
- schreef Yermak.
Hongarije en Oekraïne zullen een gezamenlijke commissie oprichten voor problemen in verband met de Hongaarse minderheden in Transkarpatië. Er wonen erg veel Hongaren in Oekraïne en al tientallen jaren hangen in vele dorpen hier vredig de twee vlaggen van beide landen aan de gemeentehuizen en scholen.
Er was pas behoorlijk wat ophef hier over een uitspraak van een Hongaarse partijleider van de  extreemrechtse partij: "Als Oekraïne valt, zullen we Zakarpattia eisen! "
We weten dat er een groep mensen in Hongarije is, die onze provincie terug wil. En soms denken we dat onze provincie niet aangevallen wordt door de russen, omdat de Hongaarse president daarover gesproken heeft met Poetin.  President Orban houdt ook nog steeds de hulp aan Oekraïne tegen binnen EU...
Vandaag tijdens de persconferentie reageerde de Oekraïense minister van BZ zelfs op deze uitspraak van de Hongaarse politicus:  
“We begrijpen dat niet iedereen goede betrekkingen tussen Oekraïne en Hongarije wil. Er waren uitspraken over dit onderwerp als bedreigingen.
Ik wil je vertellen dat als Poetin zal verliezen, dan zal dat voor  sommige Hongaarse politici die een dergelijke verklaring uiten,  des te meer verlies betekenen.”

 

24 januari 2024

Vandaag was Anna-Vera met drie kinderen van een alleenstaande moeder even naar een binnenspeeltuin/eetcafe geweest. Doordat de moeder Olga financieel weinig te besteden heeft, kunnen de kinderen nooit ergens naar toe. En voor Olga is het even een middagje rust.
Er is een grote vraag naar resten van kaarsen: paraffine.  Of kaarsen die jullie niet meer gebruiken.  Binnenkort zal er een vrachtwagen hierheen gaan, dus er is nog tijd om te verzamelen van kaarsen.
Hier maken jongelui bij ons uit de kerk loopgraafkaarsen van. Dat is een leeg blik met daarin opgerold karton, vol gegoten met paraffine.  Zo'n kaars geeft uren licht en warmte voor de soldaten.

 

23 jan 2024

Massaraketaanval... het is de hele week elke dag wel luchtalarm...dat is gaat af zodra er ergens een raket-dragende  straaljager opstijgt ... En dan kunnen mensen verslappen als het loos alarm is.....maar wat als het in 1 keer wel serieus is....je weer het nooit.

 

21 jan 2024

We zijn heel dankbaar dat Petro vanmorgen 2 maanden uitstel heeft gekregen!
Toen hij binnenkwam was er even ophef bij een van de luitenants, dat hij een dag te laat was. Maar al gauw maakten ze elkaar duidelijk dat Petro Bernyk had gebeld en uitgelegd dat hij onderweg was naar huis gisteren na een reis naar Gherson regio. Toen was het meteen goed en vulde ze een nieuw wit papiertje in. Met de aanvulling: de datum noteren op een zaterdag? want zondags ga je naar de kerk toch?

 

20 jan 2024

Petro is weer thuis! Moe, maar voldaan en vol van indrukken, hulpvragen waar we iets mee kunnen. 🙏

 

19 jan 2024

Gisteren waren ze in twee dorpjes in de Gherson regio. Dorpen die lang bezet zijn geweest door de russen en die ook echt veel verwoesting hebben. Er wonen niet veel mensen. Hooguit 20. Er is verder niets meer aanwezig, geen winkels, dus ze zijn afhankelijk wat er gebracht wordt.
Er is veel tijd besteed aan het luisteren naar hun verhalen en gevraagd waar ze het meest behoefte aan hebben. Soms komen ze van de United Nations het dorp bezoeken en krijgen ze voedsel. Maar bepaalde dingen niet. Dat lijstje hebben ze meegenomen. Dat wordt ingekocht en binnenkort weer gebracht door Mary en Chad.
Ook in het volgende dorp voedsel uitgedeeld en geluisterd naar de verhalen.
Ze vertelden dat de Russische bezetters de dorpsbewoners dwongen om voor hen al de  loopgraven te graven. Soms de hele dag door, zonder eten en drinken. Mobiele telefoons werden door hen in beslag genomen. En na 6 uur 's avonds mocht je je huis niet meer uit tot de volgende morgen. Als je op straat liep overdag en er kwam een Russische soldaat langs moesten ze hun hoofd buigen. Dit om te voorkomen dat ze de gezichten van de  Russische soldaten zouden zien en herkennen later...
Petro gaat vannacht met de trein naar huis, omdat zijn zus Mary en Chad nog blijven bij zus Tanya.  Dan kunnen ze volgende week weer de spullen en levensmiddelen gaan brengen naar de dorpen waar ze gisteren waren.

Maar Petro moest zich morgen melden op het legerkantoor. Hij redt dat niet op tijd en heeft daarom vandaag gebeld naar het legerkantoor.  Hij moet nu  zondagmorgen voor 12 uur komen.

 

18 jan 2024

Petro heeft een volle, drukke dag achter de rug en ze konden voor de avondklok niet terug rijden tot aan het huis van zijn zus, dus moeten ze weer onderweg  overnachten in een hotel. Morgen zal ik wel meer verhalen horen van hem. Voor nu zijn ze moe en  hebben ze rust nodig voor de dag van morgen. Ze zijn nog gevraagd om te gaan zingen bij gewonden soldaten in een ziekenhuis,  dat ligt wel op de route. Maar dat zal morgen ook wel blijken of dat doorgaat.  Soms loopt het niet zoals gepland, maar daardoor hadden ze juist bijzondere ontmoetingen.

 

17 jan 2024

Weer luchtalarm en weer een halve dag school voor  onze kinderen, omdat ze naar huis mogen....nu vinden ze dat niet erg. Maar de reden is niet leuk! Het betekent dat er een straaljager is opgestegen met raketten. In het nieuws worden explosies in Gherson en KrivoRig gemeld...

Vandaag is Petro met zijn zussen naar 3 dorpen geweest. Allen zwaar verwoest door de oorlog.  Op deze video zie je de impact die dat heeft op een leven van een boer. Alles is hij kwijt.....
Dan is het heel fijn als je een matras uit Nederland krijgt, dat slaapt beter dan een oude uitklap bank....

 

16 jan 2024

Een poosje geleden sprak ik met de moeder van Pavlo, en vertelde dat ze zich zorgen maakte over hem. Dat hij bijna non-stop dient en altijd onderweg is met het vervoeren van gesneuvelde soldaten. Ook wij zagen hem al zo vaak heel moe. Ook anderen gaven hem het advies af en toe rust te nemen. Hij zegt letterlijk:,  ik kan niet stoppen, de oorlog gaat ook steeds maar door... En hij weet als geen ander dat het werk nodig is. Hij wil niet dat families vele maanden moeten wachten op het begraven van hun geliefde zoon/vader/man....
Zijn moeder zei letterlijk dat zij en zijn vrouw geen invloed op hem hebben in deze...dus aan mij de zware taak om hem over te halen eens rust te nemen... En daar hadden we een concreet idee over: 3 dagen in de bergen, er even tussenuit. En Pavlo ging akkoord!! Drie dagen was wel het maximum, vond hij.  Ter plekke wilde hij zich weer bedenken, maar toen zei ik hem dat ik binnenkort  om zijn 3 vrije datums zou gaan vragen. Toen glimlachte hij dankbaar...."ja, dat zou fijn zijn !"
We hebben hem 3 dagen vakantie aangeboden  en daarvoor sponsors gevonden. Zijn vriend en 'collega' in deze bediening mocht ook mee met zijn vrouw. We hebben voor hen een hotelletje geboekt voor het afgelopen weekend.  Niet ver van een skigebied vandaan. Want pavlo is dol op snowboarden.
We zijn heel blij dat ze deze dagen hebben mogen beleven met elkaar. Pavlo bedankte een paar keer via de app. Hij zei: ik heb er geen woorden voor om uit te uiten hoe goed het was en hoe dankbaar we zijn.

 

14 jan 2024

Afgelopen week werd Petro een aantal keer gebeld door Otti, de dominee van de Roma kerk in Essen. Hij wilde zo graag dat Petro zou komen zingen bij hen in de dienst.  Samen met Anna-Vera gingen ze daar vanmiddag heen.
Zo leren ze steeds weer liederen, door herhaling,  want de meeste van hen zijn analfabeet. Ook heeft Petro de voorganger weer benzine kunnen geven. Want hij dient de gemeente trouw , ook met zijn auto. Gezien de meeste alleen een paard en wagen hebben...
Onze 'kerstvakantie ' zit erop. We noemden het vakantie, omdat het werk doorging, de hulp aan de arme ouderen en gezinnen in onze omgeving. 
Maar we hebben ook bewust dagen genomen voor rust. En vaak vinden we het allebei erg lastig om 'nee' te zeggen of bewust rust te kiezen en de rust te bewaken.
Maar het werd ook mogelijk door de bus die naar de garage moest om gerepareerd te worden, dus die gebruik je dan niet. De bouw lag stil en  Petro kreeg ook helaas weer last van zijn rug,  dus dat was gedwongen liggen en trouw diclofenac innemen... Morgen hoopt Petro weer een reis te gaan maken naar het oosten. En de school gaat weer beginnen voor Eduard en Liza.
We zullen binnenkort ook weer een rit met veel hulpgoederen plannen naar Chernigiv.

 

11 jan 2024

Als gevolg van een raketaanval op een hotel in Charkov raakten 13  mensen gewond, onder wie twee buitenlanders.
Onder hen bevinden zich een staatsburger van Turkije en van Georgië, beiden journalisten van de Turkse media.
Momenteel liggen er tien mensen in het ziekenhuis.
Mevrouw Olena maakt loopgraafkaarsen voor Oekraïense verdedigers aan de frontlinie. En dat terwijl het hier ook erg  koud is en we gevraagd worden om zuinig met elektriciteit om te gaan, omdat er in Oekraïne nog steeds een tekort kan ontstaan en zeker doordat de vijand het gemunt heeft op het verwoesten van de elektriciteitsvoorzieningen...
En tijdens alle onzekerheid over de toekomst, leren we steeds weer om te leven bij de dag en voortdurend te bidden voor Oekraïne. 

 

10 jan 2024

Vannacht hebben onze Russische buren met raketten op een gezondheidscentrum voor kinderen geschoten.
Voor zover bekend geen gewonden omdat er waarschijnlijk niemand aanwezig was.

 

9 jan 2024

Best nog heel wat mensen vieren kerst in Oekraïne,  ook bij ons in de provincie,  (al liggen we het meest westelijk richting Europa )  op 6,7,8 januari. Zo zijn we vandaag kerstliederen gaan zingen in het bejaardenhuis van het Rode Kruis  in Rakoshina.
Daarna zijn we naar het ziekenhuis in ons dorp gegaan om voor de vluchtelingen die daar op de tweede verdieping wonen te zingen. Naast kerstliederen ook andere  Oekraïense liederen,  waardoor  veel vluchtelingen even hun emoties lieten gaan... Daarna was er tijd voor gesprekken en  lekkere taart, gebakken door vrouwen bij ons uit de kerk.
En ook weer een tas vol puzzels gegeven. Dat blijven ze samen doen in hun vrije tijd en ze hangen ze op aan de muur overal als mooie schilderijen.

 

4 jan 2024

We zitten midden in een lange en complexe oorlog. Oekraïne staat voor een moeilijke keuze: of het de moeite waard is om veel jonge mensen op te roepen om de eenheden aan te vullen.  De keuze die de westerse landen de komende maanden zullen maken, zal doorslaggevend zijn.  Het gaat om het verlenen van hulp aan Oekraïne. (!)
Ik blijf het tegenkomen in het nieuws de afgelopen tijd...we redden het hier niet zonder de hulp van Europa en USA.

 

3 jan 2024

Vandaag zijn er eindelijk weer 230 Oekraïense krijgsgevangenen vrijgekomen. (Geruild voor Russische). Het inruilproces zat voor meer dan een half jaar helemaal vast.
De lijsten met namen zijn  openbaar gekomen. Zo weten we zeker dat Andre ( familielid van onze zwager) er helaas niet op staat.

 

2 jan 2024

Vannacht was er weer een raketaanval op Oekraïne. Op dit moment zijn er na de massale raketaanval door de  russen 4 doden en 75 gewonden bekend.
Eén persoon stierf in Kiev, en meer dan 27 raakten gewond.
Twee mensen stierven in het district Fastiv in de regio Kiev.  In Vyshnevo raakten 7 mensen gewond.
Eén persoon stierf in Charkov, 41 anderen raakten gewond.
Het aantal slachtoffers verandert en wordt gespecificeerd.  
Vandaag heb ik 3 invalide mensen bezocht en hen medicijnen, incontinentie materiaal en voedsel gebracht. Toen naar de post om hulpgoederen naar Nikopol op te sturen. Petro ging naar een begrafenis van een gesneuvelde soldaat.

 

1 jan 2024

En wie heeft er ook tijdens zijn vrije dagen met oud en nieuw hard gewerkt???? Pavlo. Ons respect voor hem groeit elke keer als hij langskomt en met een heel vermoeide blik in zijn ogen getuigt van de bovennatuurlijke kracht die hij ervaart om te doen wat hij doet.  Hij bracht vanmorgen vroeg 4 gesneuvelde soldaten naar onze provincie naar huis. Hij zegt dat hij het alleen volhoudt omdat er zoveel mensen voor hem bidden en hem ook financieel en praktisch steunen. Hij was dankbaar dat we weer 50 stevige lijkzakken, geleverd uit Nederland, konden meegeven.  We vragen je om Pavlo te gedenken in uw gebeden.

 

31 december 2023:

Zaluzhnyi (opperbevelhebber van het Oekraïense leger) feliciteerde de Oekraïners met het komende nieuwe jaar

"2023 gaat voorbij. Opnieuw een extreem moeilijk jaar van onze strijd voor ons land en onze vrijheid. Het was een jaar waarin Oekraïne overleefde. Het overleefde dankzij jullie - Oekraïense soldaten en matrozen, sergeanten en officieren. Dank aan jullie allemaal!

2024 zal niet gemakkelijk zijn. De strijd voor vrijheid en de toekomst van onze kinderen gaat door. Ik geloof dat we alle beproevingen met waardigheid zullen doorstaan ​​en stap voor stap onze overwinning dichterbij zullen brengen!",


30 december 2023:


De aantallen zijn na de voltooiing van de reddingwerkzaamheden bijgesteld...39 mensen kwamen om en 159 raakten gewond als gevolg van de massale aanval van gisteren . In totaal werden ongeveer 120 steden en dorpen beschadigd.


29 december 2023

En dan heeft de NOS het over een nieuwe fase....de afgelopen nacht is er bijna heel de nacht luchtalarm en nu ook.
Een raketaanval op vele steden, ook lviv.🙏🙏
De raketaanval gaat door, veel gewonden, doden, inslagen op flats, huizen andere gebouwen...
Het vult ons hart weer met zoveel emoties; verdriet, boosheid, pijn, zorg....


Gevolgen van de Russische aanval van het Ministerie van Volksgezondheid:

▪️ Charkov. Negen mensen raakten gewond, één stierf. Patiënten en ziekenhuispersoneel raakten niet gewond.
▪️Dnipro Het kraamkliniek raakte beschadigd. Iedereen die daar was, wist te schuilen.
▪️Odessa. Zeven mensen raakten gewond, onder wie een kind. Eén persoon stierf.
▪️Zaporozhye. Tien gewonden, twee in ernstige toestand. Er liggen mensen onder het puin van het gebouw.
▪️ Kiev. Minstens 14 mensen raakten gewond.
▪️Lviv. Eén persoon stierf, 8 raakten gewond
Rusland schiet massaal raketten af op steden in Oekraïne: explosies in Kyiv, Charkiv, Lviv en Dnipro

De luchtverdediging heeft heel hard gewerkt om zoveel mogelijk ellende te voorkomen..... de reddingswerkers verdienen ook zoveel respect voor hun zware taak.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er op dit moment ongeveer 30 doden en ruim 160 gewonden gevallen als gevolg van de massale Russische aanval vandaag op het grondgebied van Oekraïne.

 

26 december 2023


Het was goed met elkaar gegeten en gesproken te hebben Slavik en zijn vrouw en kinderen vonden het heel fijn dat we met hen pizza gingen eten. Slavik vertelde dat hij de laatste keren geweigerd heeft om mee te gaan op missie naar het front. Het was de laatste keren erg traumatisch voor hem. Daarna werd hij overgeplaatst en werd hulp bij de mijnen-opruimdienst. Ook heel gevaarlijk werk, maar niet in de loopgraven...hij heeft teveel gesneuvelden gezien..
Maar natuurlijk hebben we niet alleen over de oorlog gepraat, al is dat lastig voor onze mannen... Terecht zei Slavik's vrouw, Nadia dat we het over andere dingen moesten hebben...de kinderen waren heel blij dat hun papa thuis was met kerst!

25 december 2023


In Gherson is weer een opslag van humanitaire hulpgoederen geraakt door shahed-drones...alles is verbrand..

 

22 december 2023

Vandaag was de begrafenis van Sasha, de achterneef van Petro, hij groeide op in onze straat, ging in ons dorp naar school en vervolgde zijn opleiding tot grensbewaker. Vanaf het begin van de oorlog diende hij aan het front. Hij sneuvelde in de loopgraaf vlakbij Bachmut....hij gaf zijn leven voor de verdediging van ons land en onze vrijheid, werd 27 jaar oud.
Op de begraafplaats opnieuw het volkslied en de saluutschoten, eerbewijs aan de gesneuvelde soldaat. De Oekraïense vlag die op de kist lag werd overhandigd aan de familie door de commandant. Hij zei: hang de vlag thuis op een zichtbare plek, dat mensen weten dat daar een held heeft gewoond. Hij was zelf erg ontroerd, omhelsde de vader van Sasha en zei: dankuwel voor uw zoon.
Slavik was er ook, zijn broer, die veel contact heeft met Petro. Hij verdedigt het front in de Zaporizja regio. En drie dagen vrij kreeg om de begrafenis van zijn broer Sasha te kunnen meemaken. Morgen hopen we met Slavik en zijn vrouw en kinderen pizza te gaan eten. Ook een vorm van bemoedigen...

 

21 december 2023


Vandaag heeft Petro met de familie van Sasha de begrafenis voor morgen voor een deel kunnen regelen. De directrice van de school in het dorp belde op, omdat ze de kinderen langs de route wil laten staan met vlaggen en bloemen morgen. Het hele dorp leeft mee...

 

20 december 2023

Petro heeft in een motel overnacht. Flinke pech met de bus, om 9 uur 's avonds. De generator riem brak en de bus stond stil in een dorp. Vlakbij een autogarage, alleen was de juiste riem niet op voorraad...
Nu is het wachten op de reparatie....het tankstation zit er naast, waar hij warm kan blijven en wat eten en drinken kan.
Petro krijgt net bericht dat zijn gesneuvelde achterneef Sasha weggehaald is uit het slagveld en naar huis gereden wordt vandaag om te begraven. Eerst moet er nog hier in Uzhgorod door DNA onderzoek bevestigd worden dat hij het is, voordat de begrafenis gepland kan worden...
Petro belde net en is vertrokken met de gerepareerde bus. Ik verwacht hem over zo'n 5 uur...🙏

Petro is weer veilig thuis aangekomen. Net een half uurtje voordat zijn verjaardag begint😉

 

19 december 2023

Met een volle bus is Petro naar zijn zus in de Zhitomir regio. Daarvandaan zal zijn zus Mary en haar man naar Nikopol gaan.
De vracht zullen ze overladen morgen in een andere bus en dan komt petro weer naar huis met deze geleende gele bus. Onze rode staat even stil vanwege reparatie. Petro gaat dus deze komende week niet mee op verre reis. Even een bewuste keus om wat meer rust te nemen. 👍

 

18 december 2023

Vandaag gewerkt in een heel koude opslag. Maar dankbaar dat we een grote vracht hulpgoederen hebben kunnen inladen , die naar de vele inheemse vluchtelingen in Cherkassy gaat.
Verder hebben we gesorteerd en staan er twee vrachten klaar voor morgen om te laten vervoeren naar het oosten en front.
Vandaag was een commandant van het leger persoonlijk aanwezig in de opslag. Hij kon zelf duidelijk aangeven waar behoefte aan is. Ik hoorde maar steeds het woord ....warmte...warme sokken, kacheltje voor warmte, magnetron voor warm eten....

Maar veel indruk maakte zijn verhaal. Hij was eergisteren nog in Avdiivka... Avdiivka wat niet meer bestaat. Ze besloten wat voedsel te brengen bij de paar inwoners die er nog zijn. Hij zei, we waren nog maar net de flat uit en we werden flink onder vuur genomen. Verdedigend en vluchtende Avdiivka uit....
Elke dag verliest hij kameraden en terwijl hij het vertelde, zag ik dat hij even greep hij naar zijn borstbeen....de pijn stond op zijn gezicht....
Daarna ook de depressief klinkende opmerking: we doen alles wat we kunnen, maar waar leidt dit heen....??
We probeerden elkaar te bemoedigen. Iedereen moet en probeert wat ie kan....een andere variant is er niet. Oekraïners geven niet op.

De strijdkrachten van Oekraïne beperken sommige operaties vanwege het feit dat ze een gebrek aan granaten voelen, -zei commandant Tarnavskyi

Er is een probleem met munitie, vooral post-Sovjet (projectielen) - deze zijn 122 mm, 152 mm. En vandaag de dag bestaan ​​deze problemen langs de hele frontlinie. De volumes die we vandaag de dag hebben, zijn niet voldoende voor ons, gezien onze behoeften.

Dit is wat we ook vernemen via onze kennissen aan het front....🙁Niet gaan vechten met te weinig middelen is levens van soldaten sparen...het risico nemen ze dan niet.

 

17 december 2023


Jan kwam gisteren uit Nederland aan met een grotere koelwagen voor het werk dat Pavlo doet. Hij is net vertrokken voor weer een rit met Pavlo. We vragen gebed voor hen. Voor bescherming op de weg en kracht voor het zware werk van het vervoeren van gesneuvelde soldaten.

 

16 december 2023


Vandaag ging de tienerclub van onze kerk mee naar het kindertehuis, samen met het team dat iedere zaterdag gaat. Dus dat was een leuke combinatie. De tieners hielpen de kinderen met het maken van kerstkoekjes.

 

14 december 2023

Vandaag een begin gemaakt met de cadeautjes voor de leiding van 2 kindertehuizen. Morgen gaan we de eerste uitdelen. Er zit een kaars, warme kerstsokken , chocolade etc.in.
En Petro zei gisteren over het bejaardenhuis : we hebben mogen bereiken wat we voor ogen hadden, het was een half jaar heel hard en intensief werken en begeleiden van de bouw. Maar we zijn dankbaar dat het dak er nu eindelijk op zit!!
En nu er een 'last' (de zorg om het dak) van zijn schouders is gevallen...komt er weer rust in Petro om te schilderen... de bouwlamp staat letterlijk nu in de kamer, omdat bij daglicht schilderen bijna niet kan😉

 

12 december 2023

Vandaag kreeg Oekraïne dit bericht... i.p.v. raketten en drones heeft Rusland een omvangrijke aanval gepleegd op het Oekraïne mobile phone netwerk Kyivstar. Een rare gewaarwording dat ik in een keer niet meer kon bellen en onderweg geen 4G had....
Specialisten zeggen dat het de grootste aanval ooit is op een mobiel netwerk, niet alleen in Oekraïne. Ook probeerden ze andere netwerken uit te schakelen wat maar gedeeltelijk en gelukkig alleen tijdelijk lukte. Ook MONObank, wat hier heel actief wordt gebruikt voor donaties aan bijvoorbeeld het leger heeft vandaag een poos plat gelegen. Sommige provincies hebben het luchtalarmsysteem via Kyiv star lopen. Hierdoor hebben burgers geen inzicht óf, wanneer, waar en welk gevaar er dreigt
Ik hoef jullie niet te vertellen dat bijna alles via de telefoon gaat... en daarom zijn de Russische terroristen druk met het destabiliseren van Oekraïne..
De Hongaarse gemeenschap in onze provincie heeft een brief geschreven aan Orban met het dringend verzoek niets tegen te houden als het gaat om hulp aan Oekraïne en de toegang tot EU. 
2 tot 3 dagen zal er nodig zijn om het netwerk te herstellen.. morgen maar eens kijken of we een simkaart van een andere provider kunnen scoren....al stel ik me voor dat daar een tekort aan zal komen....

 

10 december 2023


Vandaag heeft Petro 40 dagen uitstel gekregen. Waar we heel dankbaar voor zijn. De kolonel was weer heel druk, dus kreeg een collega de opdracht om het nieuwe witte papiertje uit te schrijven. Verder volle gangen in het gebouw. Ook waren er veel vrouwen die rugzakken kwamen brengen voor hun mannen/zoons....

 

9 december 2023

Vandaag is het echt heeel druk op het legerkantoor. We zagen het direct toen we aankwamen en er geen parkeerplekje in de omgeving te vinden was...
Petro belde de kolonel op om te zeggen dat hij zich wilde melden. De kolonel zei dat hij vandaag geen tijd heeft om hem apart te nemen. En vroeg of hij morgenochtend terug kan komen . Dan heeft hij hopelijk meer tijd voor Petro, die dan ook verslag uitbrengt van zijn vrijwilligerswerk. Petro heeft bovenaan zijn witte papiertje van de oproep het woord 'Volonteer' staan. Dus moet daar ook verantwoording voor kunnen afleggen. En dan hopen we weer op uitstel.

De diakenen uit onze kerk hebben 10 dagen uitstel gekregen. 1 van hen moet nu bewijs aanleveren dat hij nog deeltijd studeert aan het theologisch seminarie om vervolgens meer uitstel te krijgen.

1 broer van Petro moet maandag zich weer melden, de andere broer is door de medische commissie heen, maar wacht op de uitslag. Hij heeft een probleem met zicht in 1 oog en heeft een trauma met zijn knie gehad, waardoor hij hoopt dat hij vrijgesteld wordt.
En de mobilisatie gaat door. In een zwembad/recreatiecomplex 'Kosino' worden de mannen gezocht tussen de vrouwen en 60+ mannen...
Over deze methode wordt hier veel boos gereageerd en afgevraagd of het wel legaal is...ik denk dat het leger werkelijk genoodzaakt is om nieuwe brigades te vormen. Dat hadden de diakenen vandaag op het legerkantoor gehoord.
Maar aan de andere kant maakt het leger nu niet zo'n goede indruk op deze manier....deze methode schrikt nog harder af en motiveert niet.
Wetend dat er nu een half miljoen mannen die oproepbaar zijn, illegaal in het buitenland verblijven is ook pijnlijk voor Oekraïne.
Die komen ook nooit meer terug, want aan de grens zullen ze als deserteurs worden gezien.
Hier voel je weer de grote ongelijke strijd. Russen laten zonder probleem miljoenen mannen mobiliseren. Ze zetten zelfs gevangenisdeuren open daarvoor...
Er is zoveel gebed nodig voor het relatief kleine Oekraïense leger, die zo'n tekort hebben aan wapens en ander materiaal. Een leger dat het moet opnemen tegen de wrede russen, die nog een grote voorraad aan manschappen, munitie en raketten heeft.

We hopen echt op een wonder! in het verloop van deze oorlog...
Petro neemt zijn taak als Volonteer zo serieus en hij beseft dat echt iedereen IETS kan doen! Echt iedereen. Hij wordt zo blij van mensen die hij ontmoet op zijn reizen, die IETS doen.
Maar het is ook pijnlijk en teleurstellend om mensen te ontmoeten, die IETS zouden kunnen doen, maar het niet doen...
Dit horen we ook van andere vrijwilligers en van soldaten die op verlof zijn. Dat ze terug zijn in een omgeving waar er zo weinig aandacht is voor de oorlog, het leven gewoon doorgaat en weinig initiatief genomen wordt.

Er wordt ontzettend veel gedaan, gedoneerd door de bevolking in Oekraïne, maar nog niet iedereen doet mee. Vandaar deze bovenstaande uitspraak.
We worden blij van vooral ouderen doe hun bijdrage leveren aan het doen van ook heel belangrijk werk voor het leger. Camouflage netten weven. In Nikopol haken vrouwen kleedjes voor de ijzeren stoeltjes in tanks!
Daarom is het echt waar: iedereen in Oekraïne kan IETS doen. Ieder kan zijn talenten en tijd en geld inzetten. Van jong tot oud.😉 en wat deze mensen motiveert: er is hier maar 1 standaard antwoord: " Samen gaan voor de overwinning!"

 

8 december 2023


Vandaag kregen we verdrietig nieuws. Sasha, de achterneef van Petro is gesneuveld. De russen gooiden een granaten vanuit een drone recht op hun verblijfplaats in de loopgraaf. Alle 6 soldaten zijn gesneuveld. Het is niet bekend wanneer ze zijn lichaam kunnen weghalen, omdat de gevechten doorgaan...hij werd 27 jaar oud.
Petro heeft meer contact met Slavik, de broer van Sasha. Slavik is ook aan het front. Petro heeft hem gebeld en Slavik hoopt maar 1 ding dat hij verlof krijgt voor de begrafenis van zijn broer...
Omdat slavik al veel gevechten heeft meegemaakt aan het front, lichtgewond is geweest, echt wel getraumatiseerd is door alles wat hij heeft gezien en beleefd, wil hij het liefst stoppen met deelnemen aan actieve gevechten. Hij verloor vorig jaar zijn zwager en nu zijn broer. Het is lastig te regelen, maar sommigen krijgen vrijstelling als ze de laatste stamhouder zijn in de familie, doordat er een broer is gesneuveld. Hij wil deze mogelijkheid onderzoeken. Later..., nu eerst het grote verdriet over zijn gesneuvelde broer verwerken. Bid voor troost en kracht voor Slavik en zijn familie.
Petro is net bij de vader van Slavik en Sasha geweest. Die woont aan het einde van onze straat. Het is moeilijk nu te wachten op de begrafenis. Ze hebben gezegd dat het 3 dagen, maar ook wel 14 dagen kan duren voordat de lichamen van het slagveld geborgen kunnen worden.
Ook gebed voor alle mannen uit onze gemeente (4) waaronder ook Petro, die morgen zich weer gaan melden bij het leger kantoor.

We merken dat de mobilisatie in onze provincie sterk toeneemt. Onze buurman vertelde vorige week dat hij naar zijn werk reed met zijn bouwteam in zijn busje, werd staande gehouden. 1 van de mannen moest direct mee. Die man is ook niet meer thuis geweest, zijn vrouw moest maar een tas met spullen komen brengen.....

 

7 december 2023

 

Petro is vandaag op weggegaan naar huis, maar heeft oponthoud met autopech...🙏
Het probleem van de blokkades aan de Poolse grens met Oekraïne voor vrachtwagens blijft voortduren...❗️De staatsbegroting van Oekraïne heeft 9,3 miljard Grivna verloren als gevolg van de blokkering van de grens en het gebrek aan douanebetalingen, — zegt woordvoerder van parlement.
De vakbonden van vier EU-landen riepen op tot een boycot van Poolse vervoerders, die een transportblokkade oprichtten aan de Pools-Oekraïense grens.

We hebben het over België, Oostenrijk, Nederland en Italië.

Vertegenwoordigers van de Unie merkten op dat nadat Rusland was begonnen met de blokkade van de Oekraïense zeehavens, Oekraïne alleen nog maar over het wegvervoer beschikt voor het importeren of exporteren van goederen uit het land.
En de Duitse douane heeft aan hun grenzen met Polen alle Poolse vrachtwagens laten controleren waardoor ze in een lange rij stonden. Een koekje van eigen deeg voor Polen?!

Petro is weer veilig bij ons thuis! Iedereen nogmaals bedankt voor het meeleven en de gebeden. We zijn dankbaar voor Gods bewarende hand.

 

6 december 2023

Een verslag van gisteren. Na Gherson zijn ze gestopt in Posad-pokrovsk waar ze vorig jaar ook geweest zijn. Ze ontmoetten de dominee van dit baptistenkerkje weer. Dit dorp komt steeds meer tot leven. Mensen komen terug. De elektriciteit is hersteld en mensen zijn aan het opknappen van hun huizen.
Via hen kwamen ze bij een groep soldaten die in een garage wonen en dagelijks kapotte voertuigen van het leger repareren.
Zij kregen een matras om veel beter te kunnen slapen ...
Daarna vervolgden ze hun weg naar Mikolaev waar ze ook hulpgoederen brengen op aanvraag van een van onze kennissen daar.
Petro heeft een maand geleden een video gezien op YouTube over een dorpje genaamd Blagodatne. Een dorp wat totaal verwoest is. En waar ondertussen weer 17 mensen wonen. Teruggekeerd.
Hij had de wens om daar te gaan kijken en met het doel te kijken wat ze daar nodig hebben aan hulp. Hij noemt dat : ik ga op verkenning!
Het dorp is inderdaad TOTAAL verwoest en dat zonder reden....de bewoonster vertelde dat er geen gevechten erg dichtbij waren, geen strategisch punt in de buurt was. Maar er kwamen gewoon op een dag Russische tanks aanrijden die alles kapot gemaakt hebben. De wegen rondom de dorpen zijn nog steeds onveilig vanwege mijnen. Dus alleen op de weg rijden en niet in de berm terecht komen!
Ze hebben Amerikanen ontmoet die in dit dorp huizen helpen herbouwen. Die waren gebeld door een dorpsbewoner, en ze kwamen direct om kennis te maken met Petro en Mary. Voedsel wordt gebracht iedere week door een organisatie...want winkels zijn ver weg voor de bewoners. Ze hebben telefoonnummers uitgewisseld en weten wat er nodig is. Dus wordt vervolgd...
Vandaag wilde Nick graag Kyiv centrum zien en de gesneuvelde soldaten eer bewijzen bij het monument in het centrum.

 

5 december 2023

Na een onrustige nacht voor Gerson, zitten ze aan het ontbijt. Tot 6 uur hebben ze bijna allemaal door de 'herrie' heen geslapen. Petro zegt, dat het zo goed is, dat je zo moe bent van de dag, dat je s nachts niet anders wil dan doorslapen....
In Gerson zijn twee mensen omgekomen en 1 gewond geraakt.
In Lviv( westen) is de vitale infrastructuur geraakt.
Vanmorgen vroeg werd het centrum Gherson geraakt. 😢
Petro belde dat ze de stad weer verlaten hebben.
Moeilijk te beschrijven zegt hij, hoe een raketinslag klinkt en voelt. Het is als een harde donder van onweer qua geluid, maar dan niet van boven maar van beneden, vanuit de grond als het ware, zo voelt het.....
Ik merk dat het toch wel veel indruk gemaakt heeft, ondanks dat ze na de inslag weer rustig verder sliepen..
In het nieuws zei de woordvoerder van Gherson regio, dat er vanmorgen 2 uur lang de stad is beschoten. Ook kwam er een inslag vlakbij het ziekenhuis, waardoor 2 artsen gewond raakten. Later werd er gemeld dat er ook een volonteer is omgekomen in het centrum van de stad.
Petro en de anderen hebben de stad kunnen verlaten na deze 2 uur lange beschietingen gehoord te hebben.
We danken jullie allen voor jullie gebeden.
Na een drukke intensieve dag, zijn ze nu op weg naar Kyiv
Petro rijdt nog richting Kyiv, ze hopen voor de avondklok te arriveren.
Morgen volgen wel foto's en verhalen van vandaag. Nu kunnen ze alleen maar goed doorrijden...

 

4 december 2023


We vragen om gebed om bescherming voor Petro en de anderen. Ze zijn op weg naar Gerson.
En gewaarschuwd door de politie, dat een rode bus en auto met een Engelse vlag en EU vlag erop vanuit Russische drones goed zichtbaar zijn....
Ze rijden Gerson binnen nu, terwijl ze net door een checkpoint behoorlijk streng zijn gecontroleerd.
Ze gaan naar een dorp 20 kilometer bij Gerson vandaan, waar vannacht nog een inslag was op het gebouw van de baptistengemeente. Dat vertelde hun contactpersoon net die daar humanitaire hulp verleent.
Aangekomen bij de kerk in Gerson vandaag, hebben ze eerst de hulpgoederen uitgeladen.
Gherson ligt voortdurend onder vuur.. de artillerie geluiden hoorden ze dan ook vaak vandaag tijdens het uitladen bij de kerk ook.
Daarna zijn ze naar het dorpje gereden waar de aviabom van 500 kilo 5 meter naast de baptistengemeente terecht kwam 2 dagen geleden. Vele huizen werden verwoest, gelukkig alleen een paar lichtgewonden....
Een groot huis naast de kerk was een opvang voor gehandicapte kinderen. De kinderen zijn al heel lang geleden geëvacueerd, maar nu is hun huis totaal verwoest. Ze hebben vandaag geholpen om de nog goede spullen uit het huis te halen en ook bij de kerk in op te slaan. Zoals meubels, verwarmingsketel, koelkast, servies etc.
Ook bij anderen in de straat kwamen mensen helpen om met zeil de daken weer enigszins te bedekken.
Nu bidden we dat ze een veilige en goede nachtrust zullen hebben. Ze slapen in Gherson....dat was niet de planning, maar ze zouden hun volgende stop niet meer kunnen bereiken voor de avondklok.🙏
Ze horen flinke explosies in Gherson... .appt petro...
En dit vind ik zo lastig, dat ik het zie in het nieuws en weet dat Petro daar is....
Ik kan alleen 🙏.

 

3 december 2023

Vannacht hebben ze goed geslapen, dat lukt wel na een intensieve dag. Maar wel waren er in de verte explosies te horen de hele nacht door. Vanmorgen naar de kerkdienst in Nikopol, waar ook tijdens luchtalarm de dienst wordt voortgezet.
Na de dienst zijn Petro en Mary wat voedsel en bloemen gaan kopen voor een vrouw die Petro samen met Nick gaat bezoeken.
Deze vrouw heeft een paar weken geleden haar zoon begraven. Hij kwam om het leven in de strijd aan het front.
Na de dienst vanmorgen, gaf Petro haar een hand en wenste haar sterkte...er kwam een gesprek op gang en de vrouw vertelde huilend haar verhaal. Al die tijd de hand van Petro niet loslatende...
Ze was zo dankbaar en blij met deze aandacht en bemoediging.!
Op bezoek bij Luda, die haar zoon (28 jaar oud werd hij) nu zo erg mist... ze kwam speciaal naar haar huis terug in Nikopol om haar zoon te ontmoeten, die op verlof zou komen. Maar ze bleek thuis te zijn om hem te begraven... nu gaat ze binnenkort weer terug naar de stad is het westen waar ze woont, omdat haar invalide echtgenoot de onrust van de dagelijks beschietingen op de Nikopol-regio niet kan verdragen.
S avonds met familie van zwager Iwan samen eten en samen zingen. Deze 4 gezinnen zijn allen bewust gebleven in Nikopol om te dienen en te helpen in deze tijden van oorlog. Oekraïners zingen veel, maar in deze tijden misschien wel meer....het versterkt en bemoedigd.

 

2 december 2023


Ze hebben een goede nachtrust gehad, al was er vanmorgen een explosie te horen in Dnipro en daardoor was er luchtalarm...daardoor vertrokken ze later dan gepland. Maar in Oekraïne loopt zelden iets volgens een strakke planning😉  Vandaag vraag ik ook om gebed voor bescherming, nu ze dichterbij het front zullen zijn om de brigade van achterneef Slavik zullen bezoeken. De commandant is licht gewond van zijn missie teruggekeerd afgelopen maandag, maar hij heeft verlof aangevraagd voor vandaag aan de arts in het ziekenhuis. Hij wil bij de ontmoeting zijn vandaag en zijn kameraden komen hem halen en brengen. Bijzonder!

Nu een rit met veel checkpoints, maar gelukkig hebben ze een codewoord bij zich om erdoor te komen . 
De Nederlander die bij hen is, heeft zich goed voorbereid: Helm en scherfwerend vest liggen klaar in de auto.

En terecht vroeg Nick zich hardop af; ben ik nu de enige gek of de enige verstandige die een vest aanheeft?
Deze vraag hebben we samen met petro al aan het begin van de oorlog besproken. Hij heeft ook een vest, maar draagt het zelden. Dit verschilt per persoon en ik respecteer ieders keus. Voor Petro geldt dat hij het vest aandoet als dat door diegene die het gebied kent, adviseert het aan te doen. Het leger is ook zuinig op de volunteers, dat ze echt wel aangeven als ze het willen dat je het draagt.
Petro zegt: dat voor hem belangrijk is dat je veiligheidsmaatregelen neemt, wanneer je dat beseft om te doen op dat moment, maar het is voor hem vooral een vertrouwen op God hebben op de bescherming. En veilig voelen, geen angst ervaren omdat God erbij is.
Maar nogmaals, deze keuze is per persoon verschillend en respect voor elkaar belangrijk.
Het is wel bijzonder om te horen dat Nick zich nu, onderweg, zo veilig voelt naast Petro en de anderen. Ze stralen dat dan toch ook uit, dat vertrouwen.
Nick en de Berniks kennen elkaar nog maar een paar dagen, maar we hebben al een goede band opgebouwd.
Ze hebben het frontgebied weer verlaten , alles is goed gegaan. Ze vervolgen hun reis naar Nikopol. Later meer over hun bezoek aan de soldaten.
Het bezoek aan de soldaten was erg goed, ze waren echt heel blij met de hulpgoederen die ze via Nick uit Nederland ontvingen.
Allerlei apparatuur zoals, starlink, powerbank, tablets, generator, portofoons, maar ook tourniquets en lotiondoekjes. Dekens en kussens. Deze jongens gaan om de 7 dagen voor een week op missie. Nu kunnen ze met deze hulp hun 'werk' beter uitvoeren. Ze wilde geen eten of hygiëne artikelen aannemen, dat hadden ze genoeg. Ze vonden dat ze dat beter bij andere konden brengen.
En Nick was blij dat Petro bereid was met hem mee te gaan naar de soldaten, want hij was eerst van plan om zelf zijn hulpgoederen te gaan brengen...
Op de weg naar Nikopol , kwamen ze langs het ziekenhuis waar Artjom nog steeds ligt. Het gaat beter met hem, al heeft hij net een depressie gehad waardoor hij niet meer wilde eten.. gelukkig gaat het weer beter..
Morgen een rustdag voor hen en daarna hopen ze met de volle rode bus, hulpgoederen uit onze opslag te gaan brengen naar Gerson.

 

1 december 2023


Met Petro en de anderen gaat het goed. Ze hebben vandaag weer een groot deel van hun reis afgelegd. Ook in Kyiv nog meer benodigde hulpgoederen gekocht. Vannacht slapen ze niet ver bij Dnipro vandaan in een kerk , gewoon op matrassen op de grond.
Morgen zullen ze een groep soldaten bezoeken en doorrijden naar Nikopol, naar Nadia, de oudste zus van Petro.

De laatste berichten van Dianne:

30 november 2023

Met een volle bus zijn Mary, Petro en onze Nederlandse gast Nick vertrokken richting het oosten. Gerson en Nikopol regio.
We vragen gebed voor hun lange reis , 3000 kilometer over besneeuwde , bevroren wegen...🙏

 

27 november 2023

Petro is een reis naar het oosten aan het plannen, om ook zijn achterneef Slavik te bezoeken, die regelmatig op missie moet naar het voorste front. We zijn bezig om vooral ook warme sokken, dekens etc te brengen.

 

22 november 2023

De winter is begonnen in heel Oekraïne...bijna in het hele land ligt er sneeuw en temperaturen onder nul. Dus meer gebruik van elektriciteit  en een tekort. Dit resulteerde in een oproep om zuinig te zijn met gebruik van elektriciteit...

 

21 november 2023

Gisteren gingen we een deel van de vracht ophalen uit een vrachtwagen uit Nederland. De ontvangende organisatie deed de afwikkeling van de hulpgoederen al volgens de nieuwe regels van 1 december.  Wat een stress was het daar...alles werd gewogen op de kilo af. Alles werd geregistreerd waarheen hoeveel kilo en wat werd opgehaald of verder vervoerd... ik zag van dichtbij dat dit heel veel werk is en de mensen veel stress kostte....het kost veel tijd en dat betekent dat wij ook drie uur daar waren voordat we aan de beurt waren om in te laden....
Ik had een gesprek met de chauffeurs, die ook hun best deden het allemaal te blijven volgen, tijdens het uitladen.
Daarna volgde een opmerking , we doen het nog, maar hoe velen willen zoveel moeite doen voor een hulptransport ...
Ze zeiden dat ze over een week pas terug kunnen naar Nederland. Er is namelijk een online registratie voor je plek aan de grens. Hun eerste mogelijkheid was 30 november om 9:11uur
Dat kan toch niet waar zijn??? Dat chauffeurs met hun vrachtwagen 10 dagen in Oekraïne moeten blijven om met hun lege vrachtwagen de grens over te kunnen naar Europa ???🤨🙁
Andere grensovergangen gaven aan een rij te hebben van 18 tot 42 dagen!!!🤔🤔
We hebben hen geadviseerd naar de grens te gaan en het te proberen. Omdat in het verleden weleens lukte. Na een oproep tot gebed in hun appgroep zijn de chauffeurs gaan rijden en wij hebben alle mogelijke instanties gebeld.
Er zijn 2 redenen om op een prioriteiten lijst te komen.
1. Humanitaire hulp gebracht
2. Bederfelijke waren in de vrachtwagen.
Na veel faxen en bellen door de organisatie die de vracht ontving, staan ze nu op de prioriteiten lijst.🙏

Aan de grens zijn welwillende douaniers, maar niemand blijkt invloed te hebben op het systeem van de online rij. Gisteren avond had ik via de telefoon van de chauffeurs een paar keer douanier aan de lijn.
Zij gaven de nodige informatie,  maar vonden het ook heel naar dat het zo gaat. Onze overheid moet zich nu eenmaal aan deze regels houden. ..
En dat is het denk ik, de EU stelt eisen aan Oekraïne om bij de EU te kunnen horen in de toekomst en daardoor worden er nu regels en systematisch veranderingen doorgevoerd, waardoor bijv. Humanitaire transporten worden geraakt en dat kost het land op den duur praktische hulp😢.
Ons werd nog geadviseerd de Oekraïense ambassade in NL te bellen en dat hadden de chauffeurs zelfs voor hun vertrek uit NL al gedaan, maar daar nemen ze de telefoon niet op...
Ik schrijf dit omdat het de realiteit is en werkelijk steeds lastiger en niet aantrekkelijk is voor transportbedrijven om een vrachtwagen te laten rijden naar Oekraïne..  Het kan zijn dat een vrachtwagen 2 weken weg is.
En ik krijg nu net een berichtje van de chauffeur:

Eerste checkpoint is klaar
We staan in de rij voor de controle van de vrachtwagen.
We blijven vertrouwen hebben
Het is super dat we door de eerste controle heen zijn en onze prioriteit gekregen hebben!
🙏bidden helpt!
Ze zijn de Oekraïense grens over! 9 dagen eerder dan de geplande datum in het systeem!!

 

20 november 2023

 

Gisteren en vandaag waren  volle en drukke dagen. Dus nu pas even tijd om iets te plaatsen over de afgelopen dagen.
We hebben het heel fijn gevonden dat we 5 Nederlanders op bezoek hadden en dat 3 van hen voor het eerst in Oekraïne waren. Ze hebben  kennisgemaakt met ons en ons werk.
Gisterenmiddag een bezoek aan de dienst bij de Roma's. En dat in de tent bij +2 graden.... maar dat houd hen niet tegen om samen te komen...
En vanmorgen bij de bouw van het bejaardenhuis wezen kijken, natuurlijk 😉

 

16 november 2023

De bussen staan goed volgeladen klaar voor hun reis naar Oekraïne.  Heel hartelijk dank aan allen die dit weer mogelijk gemaakt hebben!

 

14 november 2023

Iedere ochtend word er een overzicht gepubliceerd door de Oekraïense krijgsmacht... afgelopen etmaal werden er meer dan 100 dorpen in 8 provincies door artillerievuur bestookt... Rond Avdiïvka zware gevechten, omdat Rusland overmacht heeft in de lucht, is het hard vechten op de grond om te verdedigen... Ook valt Rusland nog steeds aan bij Kupyansk en wordt daar hard gevochten. In Militopel richting en bij Bachmut probeert het Oekraïense leger terrein terug te winnen. Ook komen er berichten binnen dat op de linkeroever bij Cherson het Oekraïense leger beetje bij beetje voet aan de grond krijgt. Dit is strategisch erg belangrijk, om af te kunnen snijden en Krim te kunnen bereiken. Er zijn geruchten dat het Russische leger zich daar beetje bij beetje terugtrekt...

Ik wil jullie met klem vragen te blijven bidden voor een doorbraak, door God gewerkt. En voor gezondheid, moed, wijsheid en kracht voor ons leger.

 

12 november 2023

Vandaag 12 November is het in Oekraïne de dag van gebed voor weeskinderen.  Een groep kinderen uit het kindertehuis,  (waar het team elke zaterdag heengaat) waren vanmorgen opgehaald en waren bij ons in de kerk. Er werd voor hen gebeden.
Na de dienst werden ze verwend met eten en lekkers, fruit en taart.
Ongeveer 67.000 kinderen in Oekraïne zijn verstoken van ouderlijke zorg.  Vijfenhalfduizend van hen zijn complete weeskinderen die momenteel in weeshuizen en kostscholen verblijven.  Door de oorlog neemt hun aantal toe.....

 

11 november 2023

We hebben de afgelopen dagen weer dagelijks luchtalarm.  Vandaag wel 2,5 uur lang.

 

8 november 2023

De Europese Commissie beveelt aan om onderhandelingen te starten over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Dat heeft het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, gezegd. Volgens haar heeft Oekraïne 90 procent van de door de EU verwachte hervormingen doorgevoerd.
We hebben echt niet al onze hoop op Europa gesteld, maar de andere kant, Rusland, willen we zeker niet op!

 

1november 2023

Het afgelopen etmaal heeft Rusland alleen al op Cherson regio 510 artillerie beschietingen en 30 avia bommen afgevuurd. Er zijn doden en gewonden.

 

Zo blij met koekjes uit Nederland