Oekraïnebroden

Elk jaar worden er in de week voor Pasen Oekraïnebroden verkocht.  Gedurende de 2 zondagen voor Pasen liggen er intekenlijsten in de kerken in Ommen en in gebouw Irene in Witharen.  

De broden kosten € 7,00 per stuk.

De broden kunnen worden opgehaald in de Kern.

Bakstenenactie

Voor de bouw van een bejaardenhuis in Velyki Luchky  hebben wij de bakstenenactie gestart.

Voor 10 euro bent u een baksteen en een bijbehorend certificaat rijker en draagt u een steentje bij aan de bouw van het bejaardenhuis. 

U kunt 10 euro (of een veelvoud hiervan) overmaken op SOVO Ommen NL26RABO 0348949715 o.v.v.  Bakstenen en uw adres.

 

E.H.B.O.

Tekst: Monique en Jos.

 

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne is al meer dan 5 maanden de harde realiteit. Terwijl ons leven doorgaat, vallen er doden en gewonden door Russische raketten en granaten. Mensen lijden honger, raken ontheemd, worden verkracht of verdwijnen zelfs richting Rusland. Vandaag sterven Oekraïners in Ruslands grootschalige offensief om de Oekraïense gebieden in het oosten en zuiden van het land te veroveren.

 

Onze vriendin Juliia is Oekraïens. Ze is 34 jaar en geboren en getogen in de regio Donetsk. We ontmoetten haar voor het eerst in 2016 in Oekraïne en ontwikkelden sindsdien een hechte vriendschap. Ze moest twee keer vluchten vanwege Rusland - uit Donetsk in 2014 en Kiev in februari 2022. Het Russische leger valt op dit moment haar geboorteplaats in de regio Donetsk aan. Veel van haar buren en familieleden zijn hier nog steeds en leven onder de meest afschuwelijke omstandigheden. Omdat er een enorm tekort is aan specifieke medische hulpmiddelen in deze gebieden, hebben Oekraïense vrijwilligers, waaronder Juliia, een initiatief gelanceerd om de benodigde medische apparatuur voor haar landgenoten in te zamelen.

 

De Stichting Ommen voor Oekraïne (SOVO) ondersteunt dit initiatief in Nederland. Na de inzameling zullen de medicamenten hier worden ingekocht. De inzameling en het transport naar de Oekraïne zullen onder regie van SOVO plaatsvinden. Aldaar worden de medicamenten door СF “YARMIZ СENTRE”, een erkende Oekraïense NGO, naar de plekken waar ze het meest nodig zijn gebracht in het Oosten en Zuiden van de Oekraïne.

Doneer alstublieft en help levens te redden van Oekraïense burgers en Oekraïense die aan de frontlinie vechten. Met uw donaties kunnen Oekraïners de gecertificeerde CAT7-tourniquets en individuele EHBO-kits (IFAK) ontvangen, die nu zo hard nodig zijn! 

 

Ca.EUR 35 = een gecertificeerde tourniquet CAT7

De CAT tourniquet GEN7 is snel en gemakkelijk aan te brengen in stressvolle situaties waar bloedingen per direct gestopt dienen te worden om verbloedingen met de dood tot gevolg te kunnen voorkomen.

Het aanbrengen van de CAT Tourniquet GEN7 is erg gemakkelijk en kan door gewonde personen zelf aangelegd worden. Ook is het mogelijk dit in geval van nood met 1 hand te bedienen.

Ca.EUR 89 = een individuele EHBO-doos (IFAK)

BELANGRIJK: vermeld ‘EHBO’ bij uw overschrijving

 

Bankrekeningnummer: NL26RABO 0348949715

Sovo is aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Giften kunnen worden afgetrokken van de inkomsten-/vennootschapsbelasting. Sovo is bekend bij de belastingdienst onder RSIN nr. 813603122

 

Al het ingezamelde geld zal worden gebruikt om CAT7-tourniquets en IFAK's te kopen en naar Oekraïne te vervoeren.

Uw bijdrage kan een groot verschil maken. Help Oekraïners hun leven te redden! Jouw actie telt!

Inmiddels zijn er meer dan 200 tourniquets gekocht en naar Oekraïne vervoerd.  Maar de actie gaat door! 

Doneer alstublieft op - NL26RABO 0348949715 -
t.n.v. SOVO, onder vermelding van ‘EHBO’ 

Vilsteren Bruist

In 2020 en in 2021 is Vilsteren Bruist afgelast vanwege corona. In 2022 stonden wij er weer, maar vanwege het vele werk dat dit met zich meebrengt en de elk jaar weer tegenvallende opbrengst is er besloten dat wij vanaf 2023 niet meer op Vilsteren Bruist zullen staan. 

 

Boerenmarkt

In 2020  en 2021 ging de Boerenmarkt niet door vanwege corona. Mede omdat er weinig spulletjes uit de Oekraïne voor handen zijn om door ons verkocht te worden, staan wij dit jaar niet op de Boerenmarkt. 

Uiteindelijk is er besloten om vanwege de tegenvallende opbrengst en het vele werk wat dit met zich meebrengt, niet meer op de boerenmarkt te gaan staan. 

Appel- en perenpluk

Dit jaar al 25 jaar (vanaf 1998) gaat er elk najaar een grote groep vrijwilligers naar fruitteeltbedrijf Vink in Kraggenburg om appels en peren te plukken.

Voor de komende jaren kunnen wij nog steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken om ons plukteam te komen versterken. 

Amaryllisbollenverkoop

In november 2019 zijn wij gestart met deze actie en deze heeft het mooie bedrag van ruim 700 euro opgebracht. 

Sindsdien wordt de verkoop alleen maar meer en de opbrengsten hoger! 

De opbrengst gaat naar het bejaardenhuis in Velyki Luchky.

 

Kerstpakketten inpakken

In november 2022 hebben we voor het eerst meegeholpen kerstpakketten inpakken in Geesbrug. Hiermee is een bedrag van bijna 3.000 euro verdiend. 

In 2023 hebben we dezelfde werkzaamheden verricht maar dan in Tuk, bij Steenwijk. 

 

Kerstfair

SOVO staat elk jaar in Ommen op de kerstfair met de door de vrijwilligers gemaakte kerstbakjes. Verder verkopen we dan onze kniepertjes, producten uit de Oekraïne en allerhande kerstspulletjes. In 2020 is de kerstfair niet doorgegaan, maar waren wij twee dagen met een kraam te gast bij de Welkoop om kniepertjes te verkopen en werden er vanuit de Welkoop weer kerststukjes verkocht. In 2021 was er vanwege corona weer geen Kerstfair in Ommen. Deze keer hebben wij zelf een kerstmarkt georganiseerd vanuit ons depot aan de Haven Oost. Ook in 2022 werd de verkoop vanuit ons depot gehouden. Tijdens deze markt zijn kerstbakjes, grafstukken, kniepertjes en diverse kerstartikelen verkocht.  

Op 16 december 2023 hebben wij vanuit een kraam voor ons tijdelijk onderkomen aan de Bermerstraat 1 (voormalig pand van Brunink) onze kerstbakjes, kniepertjes en diverse kerst- en Oekraïnespullen verkocht.